SAUDIJSKA ARABIJA

VELIKI ZID Zbog straha od Islamske države Kraljevina gradi tisuću kilometara dugu barijeru

 AFP

Saudijska kraljevska obitelj gradi gotovo tisuću kilometara dug zid kako bi utvrdili sjevernu granicu svog kraljevstva.

Niz žičanih ograda i jaraka, isprekidanih nadzornim tornjevima i stražarskim mjestima, za cilj imaju zaštititi naftom bogatu kraljevinu od invazije džihadista Islamske države.

Dva teroristička napada prošlog tjedna na granici Saudijske Arabije, jedan samoubilački, a drugi oružani, odnijela su živote dvojice pograničnih policajaca, a vojni analitičari su ih okarakterizirali kao prvi napad Islamske države na to bliskoistočno kraljevstvo.

Iako još nitko nije preuzeo odgovornost za krvave napade, oni su se dogodili u zabačenom pustinjskom području, odmah uz iračku provinciju Anbar gdje se militanti Islamske države bore s iračkim vojnim snagama.

Kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdulaziz al-Saud pokrenuo je prvu fazu projekta još u rujnu prošle godine, nedugo nakon što su islamistički pobunjenici preplavili susjedni Irak.

Višeslojna barijera u budućnosti će se protezati saudijskom granicom od Jordana do Kuvajta, a sadržavat će 78 kontrolnih tornjeva, osam zapovjednih centara, 10 nadzornih vozila i 32 centra za brzu reakciju na kritične situacije.

Barijera će se sastojati od jarka, dvije ograde i patrolne ceste koja će povezivati nadzorne tornjeve i zapovjedne centre.

Na ogradama će se nalaziti termalne kamere i radari koji mogu detektirati pojedince na udaljenosti od gotovo 20 kilometara, a vozila na 40 kilometara.

Islamska država smatra Saudijsku Arabiju izdajicom islama zbog veza sa Zapadom, zbog čega su pozvali "usamljene vukove" da napadaju saudijsku pograničnu policiju, šijitsku manjinu i strance.

Širenje Islamske države mogao bi označiti kraj saudijskog režima, kojeg džihadisti smatraju dekadentnim i koruptivnim.

Ključni cilj Islamske države je zauzimanje Saudijske Arabije, mjesta rođenja islama i doma dva sveta mjesta - Meke i Medine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:25