DARIGA NAZARBAJEVA

VELIKO IZNENAĐENJE U KAZAHSTANU Mlađa kći bivšeg šefa države koji i dalje njome de facto upravlja razriježena dužnosti predsjednice Senata

Dariga Nazarbajeva
 Sputnik via AFP

Dariga Nazarbajeva, mlađa kći bivšeg šefa države Nursultana Nazarbajeva, razriješena je dužnosti predsjednice Senata, objavile su u subotu vlasti te zemlje u središnjoj Aziji.

Kasim-Jomart Tokajev, saveznik bivšeg predsjednika koji je preuzeo vlast prošle godine nakon iznenadne ostavke Nazarbajeva, "lišio je dužnosti" Darigu Nazarbajevu, objavio je njegov ured.

Tokajev je na Twitteru zahvalio 56-godišnjoj političarki na njezinom "aktivnom i plodonosnom radu", no nikakav službeni razlog nije ponuđen koji bi objasnio njezinu smjenu.

Na čelo Senata je došla u ožujku 2019., zamijenivši na toj funkciji Tokajeva koji je preuzeo vođenje države.

Čelnik Senata mijenja predsjednika države.

Za analitičare ta smjena predstavlja iznenađenje jer su brojni bili uvjereni da je dolazak na vlast Tokajeva tek privremen te se samo čeka da neki član obitelji Nazarbajev dođe na čelo države.

Smjena dolazi u trenutku kada Kazahstan prolazi koroz jednu od najtežih kriza u svojoj povijesti. Ta je zemlja teško pogođena pandemijom koronavirusa i naglim padom cijena nafte, najvažnijim izvoznim proizvodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:43