TKO JE NENAD POPOVIĆ

VELIKO IZNENAĐENJE ZA SVE: RAJSKI PAPIRI RAZOTKRILI NAJBOGATIJEG POLITIČARA REGIJE U oazama ima 75 milijuna dolara i najimućniji je dužnosnik Balkana

 
 youtube sreenshot, Profimedia

Među imenima navedenima u nekoliko milijuna “Rajskih papira” (Paradise Papers), koji su otkrili zakutke u kojima su svjetski poduzetnici, domoljubni političari, celebrityji raznih fela, pa čak i britanska kraljica Elizabeta II. skretali svoja enormna sredstva kako ne bi platili “porez državi koju vode, pardon, vole”, našao se i jedan poznati političar iz regije - aktualni ministar bez lisnice u srpskoj vladi i čelnik Srpske narodne stranke Nenad Popović.

Kako je objavila srpska Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), dokumenti koji su procurili s Bermuda i iz Singapura pokazali su da poslovi i imovina Nenada Popovića vrijede oko 75 milijuna dolara, a njihova tržišna vrijednost iznosi oko 100 milijuna dolara. Tako je Nenad Popović najbogatiji političar u Srbiji (dok se ne otvore i drugi papiri s imenima postjugoslavenskih političara), ali i u regiji.

Potpredsjednik

Kako navodi KRIK, nakon što je postao potpredsjednik srpske Skupštine, “Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizira kroz kompliciranu mrežu offshore kompanija koju bi kontrolirali trust iz Hong Konga i dvije tvrtke s Mana”, otoka u Irskome moru koji nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, ali njime vladaju engleski vladari te je zato “financijsko-porezna oaza”. No, curenje dokumenata iz odvjetničke kuće Appleby, koju je Popović želio angažirati, otkrilo je, kako navodi KRIK, brojne kontroverze s Popovićevim poslovanjem, pogotovo s Rusijom.

Putinov zahtjev

Naime, Popović je otvoreno proruski političar u Vučićevoj blizini. Neki srpski, ali i ruski mediji navode da je ruski predsjednik Vladimir Putin osobno zahtijevao od srpskoga predsjednika Aleksandra Vučića - dok je ovaj bio “tek” premijer - da se Popović nađe u vladi. Vučić mu je taj kapric uslišio. Srpska narodna stranka jedan je od malih, jedva primjetnih, ali vrlo važnih kotačića u vladajućoj koaliciji koju predvodi Vučićeva Napredna stranka. Dakle, otvoreno proruska stranka dio je vladajuće koalicije u Srbiji.

Naime, zanimljivo je da iako je strateški cilj Aleksandra Vučića članstvo Srbije u EU, Popović kao važan koalicijski partner i član vlade otvoreno govori - primjerice, u nedavnom intervjuu agenciji TASS - kako ne vidi “razlog za formalno pristupanje i članstvo Srbije u EU”.

Protiv sankcija Rusiji

On smatra da je Srbija već ostvarila dovoljnu razinu suradnje sa zemljama EU te da ne treba pretjerivati jer daljnje približavanje Bruxellesu samo udaljava Srbiju od Rusije za koju, pak, Popović misli da im treba biti strateški partner.

Popović se tako otvoreno suprotstavlja sankcijama EU protiv Rusije i poručuje da Srbija nikad neće pristupiti NATO-u. On je jedan od gorljivih zastupnika potpisivanja sporazuma s Rusijom koji bi bazi u Nišu davao istovjetna prava kao i djelatnicima NATO-a u Srbiji. No, Vučić zasad odugovlači te je sudbina tog sporazuma još uvijek neizvjesna, pogotovo zato što su i iz Washingtona i iz Bruxellesa upozorili da bi Srbija u slučaju takvog sporazuma s Rusijom kompromitirala svoj europski put.

Iako je ministar bez lisnice, Popović je zapravo ministar Kremlja i moskovska transmisija u srpskoj vladi. Premda je bez “portfelja”, itekako je u ruskom “portfelju”. Naime, Popović ima tvrtke u Sankt Peterburgu, Moskvi i Čeboksarima, a 2005. proglašen je poduzetnikom godine u Rusiji. Rusko Ministarstvo energetike dodijelilo mu je titulu počasnog energetičara, koju je dobio iz ruku sadašnjega ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka, bliskog Vladimiru Putinu.

Popović je bio jedan od onih koji su posredovali u tome da ruska kompanija Gazpromnjeft postane većinski dioničar srpske naftne tvrtke NIS. Isto tako, Nenad Popović je u ožujku ove godine, na treću godišnjicu aneksije Krima, posjetio taj sporni poluotok te izjavio da je “Krim ruski, a Kosovo srpsko”, dok je njegova vojvođanska podružnica SNS-a potpisala sporazum o suradnji s krimskom podružnicom ruske vladajuće stranke Ujedinjena Rusija.

Tijekom posjeta Krimu Popović je najavio i niz poslovnih sporazuma između Srbije i Krima. Srpska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović, pak, kaže da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i zahvalna je Ukrajini zbog nepriznavanja neovisnosti Kosova. No, ona sjedi u istoj vladi s Popovićem. Nenad Popović je srpskim novinarima rekao da on nema tvrtke u offshore zonama, koje se spominju u “Rajskim papirima”.

Sve deklarirano

- Sve moje kompanije registrirane su u Rusiji i Europi. I, što je najvažnije, sve svoje tvrtke deklarirao sam, kao nositelj državne dužnosti, u Agenciji za borbu protiv korupcije Republike Srbije - naveo je Popović u svojoj izjavi za javnost.

Popović kaže kako mu je konzultantska kuća PwC, koja ga “savjetuje već 20 godina”, uputila 2012. prijedlog da prenese jurisdikciju nekih svojih kompanija u offshore zone. No, Popović tvrdi da prijedlog koji su mu uputili nikad nije realizirao. - Ako postoji makar jedan dokaz da ovo što govorim nije točno, pozivam sve one koji rade na istraživanju ‘Rajskih papira’ da ih odmah iznesu - naveo je Popović u svom obraćanju javnosti. A hoće li do toga doći, procijenit će osobno Aleksandar Vučić: ako sazove nove izbore, tada je moguće da se Popović nađe na popisu onih koji mu više nisu potrebni pa ga i mediji napadnu.

Marina, bivša supruga naftnog magnata Sečina, ima kompaniju

Moskovski mediji navode da su se u “Rajskim papirima” našli milijarderi Roman Abramovič i Ališer Usmanov, ali i bivša supruga moćnog šefa Rosnjefta Igora Sečina, Marina, koja je na Kajmanskim otocima otvorila tvrtku S Holding Ltd.

Tu su i zastupnik ruske Dume Aleksej Jezubov, poznat kao ujak Olega Deripaske, jednog od najbogatijih Rusa, potpredsjednik ruske vlade Igor Šuvalov, njegova supruga Olga i sin Jevgenij. Posebno mjesto zauzimaju braća Arkadij i Boris Rotenberg, ljudi iz prvoga Putinova kruga.

Na popisu je i nekadašnji Putinov kolega s fakulteta te jedan od najpoznatijih ruskih odvjetnika Nikolaj Jegorov. Zanimljiva je i druga veza: zastupnik KPRF-a u Dumi Vladimir Blockij navodi se kao direktor urugvajske kompanije Blackfil S.A., a vlasnica je mama Olega Deripaske, Valentina. (V.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:41