IZVANREDNO STANJE

VELIKO NEVRIJEME Snijeg i vjetar haraju zapadnom Europom

 REUTERS

Snijeg i nevrijeme zahvatilo je u ponedjeljak više zapadnoeuropskih zemalja u kojima je tisuće kućanstava ostalo bez struje, promet je poremećen, a škole zatvorene.

U Francuskoj je oluja Ana donijela vjetar koji je na mahove puhao brzinom od 140 do 150 km/h a valovi su bili tako visoki da su prijetili potapanjem obale. Oko 120.000 kućanstava je ostalo bez struje u departmanu Vendee, u pokrajini Pays-de-la-Loire, na zapadu zemlje.

U Alpama je proglašena velika opasnost od lavina nakon obilnog snijega koji je pao zadnjih sati i snažnog vjetra u višim predjelima. Snijeg se tijekom kasnih jutarnjih sati očekivao i na sjeveru Francuske, a na sredozemnoj obali jake oborine.

U Belgiji su zbog velike količine snijega otkazani mnogi letovi u bruxelleskoj zračnoj luci koja je putnicima preporučila da ne dolaze "do nove odluke" i uputila ih da se kod svoje aviokompanije raspitaju o stanju u prometu.

Oko 90 letova zasad kasni, a 50 je otkazano od ponedjeljka ujutro, rekla je oko podneva za belgijsku novinsku agenciju Belgu glasnogovornica bruxelleske zračne luke.

U Velikoj Britaniji su stotine škola bile zatvorene u ponedjeljak ujutro zbog snijega i poledice, jer je meteorološka služba za većinu Walesa i središta Engleske proglasila žuti stupanj uzbune. Elektroenergetska kompanija Western Power Distribution nadležna za središte Engleske, jugozapad i Wales imala je u ponedjeljak ujutro oko 7.000 potrošača bez struje.

Pogođen je i jug Španjolske. Trajekt koji iz luke Algeciras u Andaluziji plovi u Tanger u Maroku i u španjolsku enklavu Ceutu nije prometovao nekoliko sati tijekom jutra zbog snažnog vjetra. Promet je ponovno uspostavljen u podne po srednjoeuropskom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 21:43