IGOR I GRICHKA

Veliko okupljanje antivaksera na sprovodu ekscentričnih i slavnih blizanaca: ‘Nisu mogli biti razdvojeni‘

Igor i Grichka Bogdanoff (72) umrli su od posljedica zaraze koronavirusom i to u razmaku od tjedan dana

Sprovod braće Bogdanoff

 Christophe Archambault/AFP

Stotine ožalošćenih, uključujući i antivaksere, okupilo se na sprovodu francuskih blizanaca, TV voditelja, producenata i znanstvenih esejista Igora i Grichke Bogdanoffa (72), koji su umrli od posljedica zaraze koronavirusom i to u razmaku od tjedan dana, nakon što su ranije odbili cijepiti se protiv korone.

image

Sprovod braće Bogdanoff

Christophe Archambault/AFP

Veliko mnoštvo okupilo se u crkvi Madeleine u Parizu, a među okupljenima bili su i francuski filozof i političar Luc Ferry te pjevač Francis Lalanne, jedan od predvodnika francuskog pokreta protiv 'vaksera'.

image

Luc Ferry

Christophe Archambault/AFP

Jednojajčani blizanci Bogdanoff, osim što su bili poznati po svojoj ljubavi prema plastičnim operacijama, proslavili su se kao voditelji znanstvene emisije 'Temps X' iz 1980-ih, prije nego što su započeli svoje karijere amaterskih i često kontroverznih znanstvenih pisaca.

Igorova bivša supruga Amelie de Bourbon-Parme komentirala je njihovu smrt riječima: "To je sudbina. Nisu mogli dugo biti razdvojeni."

Posljednjih godina, postali su jednim od simbola sfere kriptovaluta, s obzirom da su se često pojavljivali na internetskim 'memeovima' nakon što se Grichka hvalio da je sudjelovao u kreiranju Bitcoina. Igor je ranije ove godine najavio da blizanci planiraju lansirati vlastitu valutu - Exocoin.

Igor i Grichka poricali su da su se podvrgnuli brojnim plastičnim operacijama kad su ih pitali da objasne svoj transformirani izgled, ali su priznali da su bili podvrgnuti 'eksperimentima' koji su im dali visoke jagodične kosti, velike usne i naglašenu bradu. "Ponosni smo što imamo lica poput vanzemaljaca", izjavili su 2010. godine.

Poznati blizanci bit će pokopani na privatnoj ceremoniji u selu Saint-Lary u jugozapadnoj Francuskoj, gdje su rođeni, a Luc Ferry rekao je kako je braću upozorio 'barem 50 puta' da se cijepe, ali su to obojica odbila, prenosi Daily Mail.

image

Grichka i Igor Bogdanoff

Valery Hache/AFP

Potomci plemstva kojeg su obilježile afere

Blizanci su bili potomci plemstva - češke obitelji Kolowrat s majčine strane te plemićke muslimansko-tatarske obitelji s očeve strane kojoj je ruski car Fjodor III. dodijelio počasni kraljevski status.

Obitelj njihova oca, međutim, nije koristila počasnu titulu 'princ Bogdanoff', a njihovoj baki s majčine strane oduzeta je titula nakon afere s Afroamerikancem. Naime, grofica Bertha Kolowrat-Krakowska izgubila je svoj društveni statu te pristup četvero djece i domovima u Berlinu i Pragu nakon što je otkrivena njezina afera s Rolandom Hayesom, prvi crnim Amerikancem koji je stekao međunarodnu slavu kao muzičar klasične glazbe, a afera je otkrivena zbog rođenja njezine kćeri, majke blizanaca Bogdanoff.

Ljubav prema znanosti

Igori Grichka rođeni su 1949. u dvorcu u Gascogneu, gdje ih je odgajala Berha koja je umrla 1982. godine. Braća su studirala matematiku u Parizu prije nego što su postali pisci i voditelji znanstvene emisije na najstarijem francuskom TV kanalu, TF1.

Emisija je bila smještena u maketu svemirskog broda te je prikazivala braću odjevene u astronaute, a postala je iznimno popularna. Emisija je bila pokrenuta 1979. te se emitirala do 1987. godine.

Nakon što se emisija prestala emitirati, blizanci su pokušali iskoristiti svoju reputaciju tako što su postali znanstvenici, ali su ih pratile kontroverze i tvrdnje o plagiranju. Godine 1991. objavili su svoju prvu knjigu "Dieu et la Science" (Bog i znanost), koja je postala bestseler u Francuskoj, ali ih je tužio američki akademik koji ih je optužio za kopiranje njegova djela. Blizanci su se uspjeli nagoditi s njim izvan suda.

'Afera Bogdanoff' i opsesija plastičnom kirurgijom

Bogdanoffi, koji su bili teorijski fizičari, 1993. su počeli raditi na doktoratu za koji su na kraju dobili najnižu prolaznu ocjenu, nakon što su objavili pet članaka u časopisima i obranili svoje teze. No njihov je rad u narednim godinama oštro kritiziran, a jedan ga je akademik nazvao 'zbirkom besmislenih fraza'.

Skandal koji se odigrao u javnosti i koji je bio nazvan 'afera Bogdanoff' završio je izvješćem u kojem se priznalo da teze blizanaca 'nemaju znanstvenu vrijednost', ali da to neće utjecati na valjanost njihovih diploma. Ipak, 2005. dobili su angažman na beogradskom privatnom sveučilištu Megatrend koje je osnovao kontroverzni Mića Jovanović. Tamo su proglašeni šefovima Odsjeka za kozmologiju i osnovali Megatrend laboratorij kozmologije.

Otprilike u isto vrijeme kada se dogodio skandal, blizanci su razvili svoju opsesiju plastičnom kirurgijom te se svaki od njih podvrgnuo višestrukim operacijama lica.

Kada su se 2010., u dobi od 60 godina, pojavili na crvenom tepihu, okupljeni su bili šokirani njihovim izgledom. Smatralo se da obojica imaju brojne implantate u bradama i obrazima, kao i da su koristili botoks i filere. Unatoč očitim dokazima koji su govorili suprotno, blizanci su zanijekali da su ikada otišli pod nož.

Igor je imao šestero djece, četvero iz prvog braka s Ludmilom d’Oultremonti te dvoje s drugom suprugom Amelie de Bourbon-Parme, s kojom se vjenčao 2009. godine. Razveli su se 2018. godine. O Grichkinom privatnom životu malo toga se zna, a nije imao poznate veze ili djecu.

Grichka je preminuo 28. prosinca nakon što je više dana proveo u komi u bolnici, a Igor je preminuo samo šest dana nakon svog brata blizanca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 18:48