ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

VELIKO PRIZNANJE ZA BIRN BiH Dobili su Specijalnu nagradu European Press Prize: 'Ovo znači neopisivo mnogo svima nama koji pišemo o ratnim zločinima'

 BIRN BiH

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dobitnik je ovogodišnje Specijalne nagrade European Press Prize. Članovi žirija su objasnili da su nagradu dodijelili zbog “napora i uspjeha u osiguravanju pravde za žrtve ratnih zločina”.

- Rad BIRN-a osigurava jedinstvenu arhivu svih suđenja za ratne zločine, kao i mnoge osobne priče preživjelih, dokumentarne filmove o žrtvama seksualnog nasilja i obiteljima nestalih te brojna druga istraživanja i analitičke priče - istaknuli su članovi žirija.

Objašnjavajući zašto je nagrada dodijeljena BIRN-u BiH, žiri je naveo da ima mogućnost izdvojiti “posebnu izvrsnost” u europskom novinarstvu svake godine.

- Žiri za 2020. godinu European Press Prize nagrađuje Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) sa Specijalnom nagradom. BIRN BiH je osnovan 2005. kako bi pružio ljudima u BiH točne i pravovremene informacije o vladavini zakona u zemlji i široj regiji - navodi se u objašnjenju dodijeljene nagrade.

Direktor BIRN-a BiH Denis Džidić kaže kako nagrada znači puno novinarima u redakciji.

- Ova nagrada znači neopisivo mnogo svima nama koji smo proveli dane, tjedne i mjesece pišući o ratnim zločinima i izvještavajući svakodnevno iz sudnica kako bi zabilježili iskaz svake žrtve koja je došla ispričati svoju priču. Ova nagrada pripada i žrtvama, jer naš rad bio bi bezvrijedan da nije preživjelih žena i muškaraca koji su skupili hrabrost da podijele s nama najstrašnije stvari koje su doživjeli, pokazujući hrabrost, strpljenje i snagu kakvu mi ne možemo shvatiti. Zato je naša uloga uvijek čuvati njihovo poštovanje i pružiti sigurno mjesto da ispričaju svoje priče - rekao je Džidić.

Članica žirija Alexandra Föderl-Schmid iz novina Süddeutsche Zeitung izjavila je kako BIRN “zaista radi dobar posao”.

- Oni stvarno podržavaju istraživačko novinarstvo u BiH, a to je ondje težak zadatak - rekla je Föderl-Schmid.

Urednik BIRN-a BiH Semir Mujkić kaže da je nagrada European Press Prize veliko priznanje najboljih europskih novinara.

- Posebno mi je drago što su članovi žirija prepoznali naš istraživački rad na važnim pričama za društvo. Svakodnevna posvećenost naših novinara da naprave i napišu istraživačke priče i istrajnost u prenošenju osjetljivih i bitnih priča sad su dobili priznanje i novo ohrabrenje. Izuzetna je čast primiti ovo priznanje - izjavio je Mujkić.

European Press Prize jedna je od najprestižnijih europskih novinarskih nagrada koje se dodjeljuju novinarima i medijima iz 47 zemalja Vijeća Europe. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije - za istraživačke priče, istaknuto izvještavanje, komentar i inovacije - te Specijalna nagrada (Special Award).

Izvršni direktor European Press Prize Thomas van Neerbos rekao je kako “nikad prije lista prijavljenih, nominiranih i pobjednika nije bila toliko različita”.

- Od redakcija u Norveškoj do hrabrih ureda BIRN-a i DoR-a, od suprotstavljanja kineskoj nadzornoj državi, seksizma u sportu do osobnih suočavanja s eutanazijom, ovo je pravi domet europskog novinarstva, ovo su teme o kojima trebamo raspravljati - kaže van Neerbos.

Ceremonija dodjele nagrada trebala je biti održana u Berlinu, ali je zbog pandemije koronavirusa odlučeno da se nagrade proglase interaktivnim objavama na internetu.

Organizatori nagrade pripremili su posebnu prezentaciju nazvanu “Drumscroll”.

Sedam fondacija povezanih s medijima, među kojima su Guardian fondacija i Thomson Reuters fondacija, osnovale su nagradu 2012. godine, a posebne nagrade (Special Award) dodjeljuju se od 2013. Europsko novinarstvo gleda prema istoku s pobjednicima iz BiH, Gruzije, Rumunjske, Rusije i Slovačke, navode iz European Press Prize.

Žiri čine Sylvie Kauffmann, predsjedavajuća žirija i urednička direktorica francuskog lista Le Monde, Yevgenia Albats, urednica nezavisnog ruskog medija The New Times, Alexandra Föderl-Schmid, dopisnica Süddeutsche Zeitung iz Izraela i Palestine, Alan Rusbridger, bivši urednik The Guardiana i predsjedavajući Reutersova Istituta za studije novinarstva (Reuters Institute for the Study of Journalism) i Juan Luis Sánchez, suosnivač i zamjenik urednika španskog digitalnog medija “eldiario”.

Dobro novinarstvo jedno je od obilježja civiliziranog društva. Nezavisni i kritički novinari su zaštitnici demokracije, navodi se u okvirnoj politici nagrade, čiji je cilj jednostavan, objašnjavaju organizatori - odati počast i ohrabriti novinarstvo najveće kvalitete gdje god se ono može pronaći na našem kontinentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:40