VELIKA AKCIJA

Veliko slavlje na samom jugu Europe: ‘Cijepili smo kompletnu populaciju, život nam se vraća!‘

U Gibraltaru živi oko 30.000 ljudi, a ta je zemlja imala dvije ključne prednosti u utrci za cjepivo
Gibraltar, ilustrativna fotografija
 Isabel Infantes/Pa Images/Profimedia

Maleni britanski prekomorski teritorij Gibraltar prvi je u svijetu koji je cijepio protiv koronavirusa sve odrasle osobe koje su pokazale interes za cijepljenjem, objavio je danas britanski ministar zdravstva Matt Hancock, javlja Washington Post.

U Gibraltaru živi oko 30.000 ljudi, a ta je zemlja imala dvije ključne prednosti u utrci za cjepivo: veličina i stalan protok doza cjepiva uvezenog iz Velike Britanije. To je omogućilo tamošnjoj vladi da počne cijepiti tisuće radnika koji žive u Španjolskoj, no svakodnevno putuju preko granice do Gibraltara radi posla. Cijepljenje im je olakšalo ta putovanja nakon gotovo godinu dana.

- Tu sam već nekoliko mjeseci, nisam zakoračio u Španjolsku. Prelazak granice je sastavni dio naših života, posjećivanje novih gradova svakog vikenda... To je ono čemu se najviše veselim, rekao je za Associated Press Christian Segovia (24) iz Gibraltara.

Zahvaljujući gibraltarskom programu cijepljenja, mnogi su se aspekti svakodnevnog života vratili u normalu. Škole su ponovno otvorene, kao i kafići, a opet se igraju i utakmice.

Iako je Hancock opisao Gibraltar kao 'prvu zemlju u svijetu koja je završila cijepljenje', to zapravo nije u potpunosti točno jer još manji Vatikan nosi tu titulu, piše Washington Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:10