EPILOG TIJESNIH REZULTATA IZBORA

Velikoj Britaniji bi mogla zaprijetiti ustavna kriza

LONDON - Iako je šef liberalnih demokrata Nick Clegg nakon televizijskih anketa postao prava politička zvijezda u Britaniji, čini se da su birači, ako su izlazne ankete točne, ipak nevoljko glasali za njegovu stranku, iz koje su danas pozvali na oprez spram točnosti izlaznih anketa.

S druge strane, laburisti na čelu s Gordonom Brownom su prognozirali da će biti “gusto” te su pritom podsjetili da Britaniji treba stabilna vlada. No, neki analitičari najavili su da bi se Britanija danas mogla probuditi u ustavnoj krizi.

Budući da Britanija nema pisani ustav i nije imala manjinsku vladu od izbora 1974., procedura nije jasna. Prema pravilima koje je državna administracija dogovorila prije službenog početka kampanje, Brown bi u slučaju da nitko nema apsolutnu većinu mogao u Downing Streetu ostati još tjedan dana.

No, Cameron je najavio da se ne slaže s takvim scenarijem, pa su jučer neki komentatori upozoravali da bi konzervativci mogli proglasiti pobjedu te optuživati Browna da želi ukrasti izbore, u čemu bi imali i histeričnu podršku desnih novina poput Suna, Daily Expressa i Timesa.

U svakom slučaju, novonastalo stanje bi moglo dodatno naštetiti situaciji u Velikoj Britaniji, kojoj je, u trenutku kad je suočena s poprilično velikim deficitom, prije svega potrebna stabilnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:34