POLITIČKA KRIZA

Venezuelanska oporba smijenila predsjednika i privremenu Vladu; Guaido očajan: ‘Ovo je skok u provaliju‘

Oporba je oformila petoročlano povjerenstvo koje će upravljati venezuelanskom imovinom u inozemstvu

Juan Guaido

 Leo Alvarez/Afp

Venezuelanska oporba u nacionalnoj skupštini u petak je glasala za smjenu Vlade i privremenog predsjednika Juana Guaida te uspostavljanje povjerenstva koje bi upravljalo državnom imovinom u inozemstvu.

Guaido je bio javno lice venezuelanske, frakcijama razjedinjene oporbe od 2019., kad se pozvao na Ustav kako bi zauzeo poziciju privremenog predsjednika, pri čemu je dobio podršku SAD-a i ostalih zemalja koje su odbile priznati rezultate predsjedničkih izbora 2018., koje su okarakterizirali namještenima, na kojima je novi mandat dobio dotadašnji predsjednik Nicolas Maduro.

No, iako nije zadržao predsjedničku dužnost, Maduro je nastavio kontrolirati većinu venezuelanskih institucija, uključujući i snage sigurnosti, pa je Guaidova privremena Vlada počela gubiti podršku.

Tri od četiri glavne oporbene stranke - Demokratska akcija, Pravda na prvom mjestu i Nova era - podržale su Guaidovu smjenu i oformile petoročlano povjerenstvo koje će upravljati venezuelanskom imovinom u inozemstvu, posebice rafinerijom Citgo koja se nalazi na američkom tlu, a podružnica je nacionalne naftne tvrtke PDVSA.

Prijedlog za uklanjanje privremene Vlade i prijedlog o osnivanju povjerenstva za kontrolu inozemne imovine prošli su sa 72 glasa za, 29 protiv i osam suzdržanih.

Guaido, čija stranka Narodna volja nije podržala prijedloge, pokušao je uvjeriti zakonodavce da mu nađu zamjenu, ali da ne raspuštaju privremenu Vladu.

"Poništavanje ovoga je skok u provaliju. Uništavate nešto što se moglo održati", izjavio je Guaido nakon glasovanja u skupštini.

Oporbene stranke se nadaju da će Washington produžiti dozvolu Citgu i tako spriječiti moguće preuzimanje rafinerije od strane vjerovnika, nakon što u siječnju sadašnja dozvola za rad prestane vrijediti.

Venezuela ima dug prema vjerovnicima koji je veći od 60 milijardi američkih dolara.

Sjedinjene Države će nastaviti podupirati oporbu, skupštinu i privremenu Vladu "bez obzira u kojem sastavu", izjavio je u petak glasnogovornik američkog Odbora za nacionalnu sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:48