'VIDIMO SE NA ULICI, VENEZUELO'

VENEZUELSKA OPORBA DANAS ĆE PROSVJEDOVATI U ZNAK POTPORE JUANU GUAIDU Prosvjedi za cilj imaju povećati pritisak na Madura otkako je SAD priznao Guaida

 
Juan Guaido
 Carlos Garcia Rawlins/File Photo / REUTERS

Venezuelska oporba okupit će se diljem zemlje u subotu kako bi pokazala podršku samoproglašenom predsjedniku Juanu Guaidou te kako bi prosvjedovala protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Prosvjedi za cilj imaju povećati pritisak na Madura otkako je Washington priznao Guaidoa kao zakonitog predsjednika i nametnuo sankcije koje bi mogle još više oslabiti naftnu industriju te zemlje, članice OPEC-a.

Madurovi kritičari nadaju se kako će potez Washingtona ohrabriti i europske zemlje. Dva europska diplomata u petak su izjavili da će vlade država Europske unije od idućeg tjedna početi s priznavanjem Juana Guaidoa kao privremenog predsjednika Venezuele, no koristeći birane riječi kako ne bi stvorile presedan za političke krize diljem svijeta.

Guaido je početkom siječnja odabran za čelnika parlamenta u kojem većinu ima oporba, a predsjednikom se proglasio nakon što je aktualni predsjednik Maduro 10. siječnja položio prisegu za novi mandat, nakon uvelike bojkotiranih izbora koje je niz stranih vlada proglasilo nepoštenima.

"Vidimo se sutra na ulici, Venezuelo", rekao je Guaido u video poruci na Twitteru. "Dobro nam ide, jako dobro nam ide", dodao je.

Maduro će u subotu također održati skup kako bi obilježio 20. godišnjicu prve inauguracije socijalističkog vođe Huga Chaveza koji je na dužnost prvi puta stupio 1999. godine.

Washington je nametnuo snažne sankcije državnoj naftnoj kompaniji PDVSA što je dosad najteži financijski udar na Madura, i dio je sve jačih napora administracije predsjednika Donalda Trumpa da svrgne Madura s vlasti.

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je na okupljanju na Floridi u petak kako je vrijeme za dijalog prošlo te da su sve opcije na stolu.

Venezuela je pogođena hiperinflacijom, nestašicom proizvoda i masovnim migracijama građana u susjedne latinoameričke zemlje, a situacija bi mogla postati i teža zbog nametanja novih sankcija.

Guaido se proglasio privremenim predsjednikom 23. siječnja te je ubrzo osim SAD-a i Kanade osvojio i podršku susjednih zemalja u regiji, no i dalje nema kontrolu nad državnim institucijama ili funkcijama predsjednika.

Guaido je poslao pisma Rusiji i Kini, velikim kreditorima i saveznicima Madurove vlade, uz izjavu da je promjena vlade i u njihovom najboljem interesu.

Madurovi protivnici poručuju da se on bezobzirno odnosio prema demokratskim institucijama, uključujući i prema kongresu u kojem većinu ima oporba, i da je uništio nekoć snažnu ekonomiju.

Juan Guaido pruža ruku Kini

Samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaido rekao je u subotu za kineski list da će poštivati sporazume sklopljene između Pekinga i svoje zemlje te da želi što je prije moguće započeti dijalog s Kinom.

"Potpora Kine bit će vrlo važna za stimuliranje gospodarstva naše zemlje i našeg budućeg razvoja", rekao je Juan Guaido u pisanom intervjuu za South China Morning Post.

"Spremni smo započeti konstruktivne odnose i dijalog s Kinom što je prije moguće", dodao je.

Kina i Rusija podupiru predsjednika Nicolasa Madura. On je bio u posjetu Kini u rujnu prošle godine i zaključio sporazume u području energije i vađenja zlata.

Venezuelska oporba okupit će se diljem zemlje u subotu kako bi pokazala podršku samoproglašenom predsjedniku Guaidou te kako bi prosvjedovala protiv socijalističkog predsjednika Madura.

Guaido je početkom siječnja odabran za čelnika parlamenta u kojem većinu ima oporba, a predsjednikom se proglasio 23. siječnja, nakon što je aktualni predsjednik Maduro 10. siječnja položio prisegu za novi mandat, nakon uvelike bojkotiranih izbora koje je niz stranih vlada proglasilo nepoštenima.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u petak je objavilo da Kina i Venezuela "već dugo surađuju na pragmatičan način" naglasivši da "bez obzira na razvoj situacije to neće biti promijenjeno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:33