"KAMPANJA LAŽI"

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro pružio "snažnu potporu" Putinu

Maduro je i prije invazije dao potporu Rusiji rekavši: "Venezuela je uz Putina i uz Rusiju. Ona je za odvažne i pravedne stvari u svijetu"

Nicolas Maduro 

 Federico Parra/AFP

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro pružio je "snažnu potporu" ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u utorak dok ruske postrojbe nastavljaju invaziju na Ukrajinu, priopćio je Kremlj.

"Nicolas Maduro je izrazio snažnu potporu važnim akcijama Rusije, osudivši destabilizirajuće djelovanje Sjedinjenih Država i NATO-a te istaknuvši važnost borbe s kampanjom laži i dezinformacija koju vode zapadne zemlje", navodi se u priopćenju u kojemu se ističe da je razgovor upriličen "na inicijativu venezuelske strane".

Putin je, pak, "iznio svoje gledanje na situaciju u vezi s Ukrajinom, istaknuvši da je cilj posebne vojne operacije zaštita civilnog stanovništva u Donbasu (proruski separatistički teritorij na istoku Ukrajine), priznanje DNR-a i LNR-a (samoproglašene Narodne republike Doneck i Luhansk) od strane Kijeva te ruski suverenitet nad Krimom, demilitarizacija i denacizacija ukrajinske države i jamčenje njezina statusa neutralne države bez nuklearnog oružja", navodi se u tekstu.

Maduro je i prije invazije dao potporu Rusiji rekavši: "Venezuela je uz Putina i uz Rusiju. Ona je za odvažne i pravedne stvari u svijetu".

Maduro je podsjetio da je njegov prethodnik i mentor Hugo Chavez (1999.-2013.) podupro Rusiju u vrijeme njezine intervencije u Gruziji, kad je Moskva pritekla u pomoć samoproglašenoj republici Južnoj Osetiji.

Moskva je među glavnim saveznicima predsjednika Nicolasa Madura kojega reizbor u 2018. ne priznaje dio međunarodne zajednice, napose Sjedinjene Države koje ga žele svrgnuti s vlasti.

Moskva i Caracas su se zbližili za mandata pokojnog predsjednika Huga Chaveza kada je Venezuela, zahvaljujući velikim prihodima od nafte, kupovala oružje od Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 15:21