UPOZNALI SE U ZATVORU

VESELIN ŠLJIVANČANIN ŠOKIRAN VIJESTIMA O PRALJKU 'Znao sam ga kao čovjeka koji je bio korektan prema meni i mojoj obitelji. Rekao mi je: Svaka čast!'

 
 Vlado Kos / CROPIX

Veselin Šljivančanin, kojeg je Haški sud osudio na deset godina zatvora zbog zločina na Ovčari, rekao je da je šokiran vijestima o Slobodanu Praljku koji je u sudnici popio otrov nakon što mu je pročitana kazna. ‘Izjavljujem saučešće njegovoj obitelji jer sam ga upoznao kao čovjeka koji je bio korektan prema meni i mojoj obitelji’, rekao je za Sputnjik.

Šljivančanin se prisjetio da je Praljka upoznao u zatvoru, no viđali su se samo u sportskoj dvorani i ponekad u dvorani za posjete, piše B92.

‘Nisam s njim nikada bio zajedno na nekom odjelu. Hrvati iz mostarske grupe nisu tako često bili u zatvoru, puštani su na privremenu slobodu do početka suđenja. Jedino gdje sam se s njim susretao bilo je u sportskoj dvorani i u sobi za posjete, kad dođe meni moja, a njemu njegova’, rekao je umirovljeni major JNA.

Posebno mu je u sjećanju ostao susret kad ga je posjetila obitelj nakon prve presude. Praljak mu je tad prišao u sobi za posjete. ‘Čak je bio korektan prema mojoj obitelji kad su mene osudili na 18 godina zatvora, on je došao u sobu za posjete kad su nam bile obitelji i rekao je: Ja sam vas vidio kako se vi ponašate u zatvoru i svaka vam čast i računajte na svaku moju podršku i pomoć. Ja ne vjerujem da ste vi takav čovjek kakvim su vas oni osudili’, rekao je Šljivančanin.

Prokomentirao je i propust te kako je moguće unijeti otrov u sudnicu, piše B92. Kaže da bez obzira na silne provjere, tko god ima hrabrosti, može unijeti što god želi: ‘Kakvi su stražari bili, mogli ste, ako ste sposobni i hrabri i znate što hoćete, da pronesete bilo što iako vrše detaljne pretrese. Kad netko nešto hoće, u mogućnosti je sve napraviti, ovisi samo od čovjeka, ma kakve bile njihove službe.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:58