OBRAT U ITALIJI >>>PIŠE INOSLAV BEŠKER

VIDEO Amanda Knox OSLOBOĐENA: Nije kriva za ubojstvo, sud je pustio na slobodu!

Oboje su se rasplakali. Izvan suda masa je dočekala presudu prosvjedima i pozivima da joj 'predaju Amandu' pa da joj oni sude. Iako je izrazila želju da se odmah vrati kući, Amanda ne može otputovati jer joj je - istekla putovnica
 AP

RIM - Amerikanka Amanda Knox (sada 24) i Talijan Raffaele Sollecito (sada 28) oslobođeni su optužbe da su sudjelovali u ubojstvu engleske studentice Meredith Kercher (22) u noći uoči Svih Svetih (anglosaksonski „Halloween“) prije četiri godine u Perugi . Amanda Knox je osuđena na tri godine zatvora jer je lažno optužila za ubojstvo Patricka Lumumbu (sada 38), što je manje od vremena koje je provela u tamnici.

Tako je u ponedjeljak kasno uvečer odlučio drugostupanjski Prizivni sud Sudišta u Perugi, poništivši prvostupanjsku presudu Porotnoga kaznenog suda istog Sudišta, koji je preklani u prosincu osudio Knox na 26 a Sollecita na 25 godina zatvora.

Oboje bivših osuđenika su se rasplakali. Izvan sudske zgrade na Corsu Vannucci masa je dočekala presudu prosvjedima i pozivima da joj „predaju Amandu“ pa da joj oni sude. Iako je izrazila želju da se odmah vrati kući, Amnda Knox ne može otputovati jer joj je istekla putovnica.

Meredith „Mez“ Kercher nađena je mrtva na Sve Svete uvečer. Nedugo zatim uhićeni su Knox (koja je zajedno s Kercher i još jednom djevojkom dijelila unajmljeni trosobni stan u vili gdje je Kercher ubijena) i njezin tadašnji dečko Sollecito. U iskazu danome prvu noć Knox je, govoreći da sve pamti kao kroz maglu, optužila za ubojstvo jednog Afrikanca. Ubrzo je uhićen Patrick Lumumba iz Konga, šef puba u kojemu je radila i Knox. Ona je poslije tvrdila da joj je iskaz iznuđen prijetnjama, da je manipulirana, da su joj sugerirani odgovori.

U međuvremenu je počela potraga za Rudyjem Hermannom Guédeom (sada 25), Talijanom porijeklom iz Obale Bjelokosti , čiji su tragovi neosporno nađeni na mjestu zločina. On je odabrao skraćeni sudski postupak, koji jamči kaznu manju za trećinu, pa je lani u prosincu odlukom Prizivnog suda osuđen pravomoćno na 16 godina zatvora zbog silovanja i ubojstva Meredith Kercher. U istrazi je tvrdio da je imao dragovoljni odnos s Kercher, da se poslije pošao oprati i da je, dok je bio u kupaonici, čuo urlik. Da je pošao nazad u spavaonicu, putem se mimoišavši s dvjema osobama, da je našao Kercher u lokvi krvi, da joj je pokušao zaustaviti krvarenje, a onda da je u strahu pobjegao. Na suđenjima je samo nijekao krivicu, ali je kao osuđenik svjedočio u lipnju ove godine, tvrdeći da su ono dvoje ipak bili Knox i Sollecito.

Po optužbi i prvostupanjskoj presudi, Sollecito i Knox su angažirali Guédea za grupni seks, pokušali su u to uvući i Meredith Kercher koja se opirala, pa je prvo silovana, onda izbodena nožem, pa zaklana da ne bi svjedočila. Presuđeno je tada da ju je zaklala Amanda Knox, dok su muškarci imobilizirali žrtvu. Njih dvoje – Sollecito i Knox – tvrdili su da u trenu ubojstva nisu ni bili u blizini, nego u Sollecitovu stanu.

Tereti ih cio niz indicija: njihovi mobiteli bili su u zoni ubojstva, a ne u zoni Sollecitova stana, neki svjedoci tvrde da su ih – sve troje – vidjeli nedugo poslije ubojstva kako se svađaju itd.

Ipak presudna su za obje presude bila samo dva dokaza, oba rezultati vještačenja.

Prvi: kopča na otkopčanom grudnjaku ubijene, na kojemu su, tvrdili su vještaci, nađeni tragovi Sollecitove sline.

Drugi: kuhinjski nož s tragovima dezoksiribonukleinske kiseline i Knox i Kercher, nađen u Sollecitovoj kuhinji. Za optužbu to je bio nož kojim je ubijena studentica i koji je Sollecito odnio i oprao.

Sud u tim slučajevima obično vjeruje vještacima. U prvostupanjskom postupku vještaci su potvrdili ta dva dokaza i na temelju njih su Knox i Sollecito osuđeni. U drugostupanjskom postupku su novi vještaci tvrdili da ti dokazi nisu pouzdani i da su tragovi DNK mogli biti i kasnije naneseni, ne namjerno, nego nestručnim rukovanjem. Stoga je Prizivni sud presudio da dokazi nisu neosporni. Pa su osuđenici Sollecito i Knox to prestali biti.

Budući da je osuđenica za ubojstvo bila Amerikanka, mediji u Sjedinjenim Državama su pokazali golem interes, stavši na njezinu stranu. Kao što to uglavnom čine i glasila iz drugih država, kad se njihovu sunarodnjaku sudi u inozemstvu. Zahvaljujući poziciji američkih glasila u svjetskome medijskom selu, to je postao svjetski show.

U ponedjeljak su to iskoristili i Sollecito i Knox, istupivši sa svojim „spontanim iskazima“ (to je, u talijanskome pravosudnom sustavu, izjava optuženika, pa i onoga tko se brani šutnjom, i koja je jednostrana, jer ni suci ni optužba ne smiju postavljati protupitanja). Ovaj put su iskazi bili tempirani za kamere i mikrofone.

Jedno treba priznati: Amanda Knox je naučila talijanski praktički perfektno, što pođe za rukom malo kojemu studentu Sveučilišta za strance u Perugi. Ali ona je bila prisiljena učiti talijanski 1400 dana dulje nego drugi: toliko je, naime, u zatvoru otkako je prvo okrivljena, pa optužena, pa nepravomoćno osuđena kao jedna od ubojica svoje „cimerice“ Meredith Kercher.

„Teško je izraziti što sam pretrpjela u ove četiri godine“, rasplakala se Amanda Knox, promijenivši dosadašnju neuspješnu strategiju da se brani mirno i hladno. Studentica koju je tužilac nazvao „Venerom u krznu“, aludirajući na dominu u istoimenu romanu Leopolda von Sachera-Masocha, tvrdi da na prvim ispitivanima nije bila „samo stressirana nego manipulirana“ i da nije ono što o njoj kažu: „Nisam ubila, nisam silovala, nisam ukrala. Nisam bila nazočna tom zločinu.“

Njezin tadašnji momak Raffaele Sollecito također odbija pomisao da bi bio na mjestu zločina a kamoli da je u njemu sudjelovao. Rudyja Guédea, kaže, prvi put u životu je sreo tak na suđenju. I traži da mu „vrate njegov život“ jer „zatvor je smrt“.

Nakon svega toga su članovi obitelji Meredith Kercher pokušali podsjetiti da je žrtva bila ta Engleskinja, da je ona ubijena. „Želimo pravdu za Meredith“, ljubezno su zamolili, izražavajući bojazan da je jedina zaboravljena baš žrtva.

Tužioci su najavili žalbu Vrhovnome kasacijskom sudu. Medijski triler imat će još jednu epizodu, ali bez publike.

Jedna od najvećih priča iz svjetskih crnih kronika

1. studenoga 2007.

Britanska studentica Meredith Kercher (21) ubijena je u unajmljenom stanu u Perugi. Talijanska policija pronašla je njezino tijelo prerezana grla dan kasnije i započela istragu. Naknadni testovi pokazali su da je studentica bila silovana prije nego što je ubijena.

6. studenoga 2007.

Amanda Knox, američka cimerica ubijene Kercher je uhićena, kao i njezin dečko Talijan Raffaele Sollecito, te barmen iz Konga Patrick Diya Lumumba. Svi troje zadržani su u pritvoru kao osumnjičeni za ubojstvo i silovanje.

15. studenoga 2007.

Policija je objavila kako je DNK Knox pronađen na kuhinjskom nožu na kojem je nađen i DNK ubijene Britanke. Nož je pronađen u stanu Raffaela Sollecita.

19. studenoga 2007.

Policija imenuje novog osumnjičenog - Rudyja Hermanna Guedea, državljanina Obale Bjelokosti. Lumumba je oslobođen svake krivnje i pušten na slobodu. Guede je uskoro uhićen u Njemačkoj i potom isporučen Italiji radi suđenja, nakon što su njegovi krvavi otisci pronađeni na jastuku ubijene Britanke.

11. srpnja 2008.

Tužitelji su objavili da će troje uhićenih biti optuženi za ubojstvo, pri čemu su svi ustvrdili da su nevini. Guede traži zaseban, brži proces.

28. listopada 2008.

Guede je osuđen na 30 godina zbog ubojstva Meredith Kercher. Njegova kazna je nakon žalbe prepolovljena, a sudac Paolo Micheli presudio je da Knox i Sollecito također moraju pred sud.

Siječanj 2009.

U Perugi započinje suđenje Amandi Knox i Raffaelu Sollecitu tijekom kojega se na sudu pojavio niz svjedoka. Sollecito je rekao poroti da ni “muhu ne bi ubio”, ali kasnije je utvrđeno kako je veliki ljubitelj oružja i noževa.

12. lipnja 2009.

Amanda Knox je pred sudom ustvrdila da su je policajci tukli tijekom ispitivanja. Nakon toga je bila optužena za klevetu.

3. prosinca 2009.

Knox je rekla sudu da ne želi biti “označena kao ubojica”. Rekla je da je nevina, te kako je “zbunjena, tužna i frustrirana” zbog vremena koje je morala provesti u zatvoru.

4. prosinca 2009.

Knox i Sollecito proglašeni su krivima za ubojstvo i seksualno nasilje. Knox je osuđena na 26 godina zatvora, a Sollecito na 25 godina. Obitelj Amande Knox već idući dan najavila je žalbu na presudu.

24. studenoga 2010.

Započeo je žalbeni proces za Knox i Sollecita. Prvo ročište zakazano je za 11. prosinca.

11. prosinca 2010.

Knox emotivno istupa pred sudom. Na talijanskom jeziku i čitajući s papira, opisala je svoju presudu kao “ogromnu pogrešku” i rekla kako je “slomljena” s tri godine provedene u zatvoru.

18. prosinca 2010.

Sud dopušta novi pregled DNK dokaza protiv Knox koji su pronađeni na nožu kojim je ubijena Britanka, kao i na njezinom grudnjaku.

18. lipnja 2011.

Mario Alessi, osuđen zbog ubojstva djeteta, tvrdi da mu je Guede rekao u zatvorskoj ćeliji kako su Knox i Sollecito nevini, a da je Kercher ubio neimenovani njegov partner u zločinu. Guede je kasnije pred sudom izjavio kako Allesi laže i da je par kriv za ubojstvo.

25. srpnja 2011.

Stručnjaci su pred sudom rekli kako je moguće da su DNK dokazi protiv Knox i Sollecita nepouzdani jer nisu u skladu s međunarodnim standardima. Tužiteljstvo je odbacilo takve tvrdnje.

3. listopada 2011.

Šesteročlana porota drugostepenog suda oslobodila je i Amandu Knox i Rafaela Sollecita.

---------------------------------------------------------------------------------

PERUGIA - Američka studentica Amanda Knox doživjela je u ponedjeljak živčani slom na sudu te počela moliti za milost kada su se članovi porote povukli na vijećanje. Dvadesetčetverogodišnja Knox optužena ubojstvo i seksualno zlostavljanje.

- Nisam ubila, nisam silovala, nisam ukrala. Nisam bila tamo - poručila je Knox tijekom žalbenog suđenja u sudnici prepunoj fotografa, kamermana i brojnih osoba koje su je došle podržati. Dodala je kako 'svojim životom plaća zločin koji nije počinila'. - Samo želim otići kući i vratiti se životu kojeg sam imala - izjavila je dok se često borila s naletima emocija.

Istaknula je kako je njezina vjera u talijansku policiju 'iznevjerena' te da je tijekom četverogodišnje pravne bitke više puta 'izmanipulirana'. - Izgubila sam prijateljicu u najbrutalnijem i najgorem mogućem načinu - rekla je Knox o, tada 21-godišnjoj, studentici Meredith

Kercher je pronađena polugola u lokvi krvi u svojoj spavaćoj sobu u kući koju je dijelila Knox. Njezino je tijelo bilo prepuno ubodnih rana i masnica, a istražitelji su pronašli i tragove seksualnog napada. Odvjetnik obitelji Kercher, Francesco Maresca, zatražio je od suda da ispoštuje već donesenu presudu. Raffaele Sollecito, Knoxin dečko u vrijeme ubojstva, također je imao završnu riječ prije povlačenja porote.

- Nisam nikoga ozlijeđio u životu. Optužbe su potpuno poremećene. Svaki dan zatvora je poput smrti - rekao je Sollecito. Na ruci je nosio narukvicu na kojoj je pisalo 'Oslobodite Amandu i Raffaela'.

Sudac Claudio Pratillo Hellmann očekuje da će presuda biti donesena nedugo poslije 20 sati. Po talijanskom pravnom sustavu, osmeročlana porota uključuje Hellmanna, još jednog suca i šest građana.

- Svi smo napeti, no vjerujemo da je obrana jasno pokazala da je Amanda nedužna. Međutim, ne možemo si dozvoliti da nas zahvati val optimizma - rekla je Knoxina majka, Edda Mellas.

Podsjetimo, Knox je osuđena na zatvorsku kaznu od 26 godina, a njezin tadašnji dečko Sollecito na 25 godina. Tužiteljstvo je tražilo i strože kazne u žalbenom postupku koji je počeo u studenom 2010. godine. Za iste točke optužnice osuđen je i lokalni diler Rudy Guede koji sada već služi 16-godišnju kaznu zatvora. Svo troje osuđenih za ubojstvo ističu da su nevini, iako Guede tvrdi da je te večeri bio u kućni, no nije mahao nožem. Tužiteljstvo navodi da je ubojstvo rezultat seksualnog napada na Kercher te da je Knox zaklala svoju cimericu dok su je mladići držali. Također, tvrde da je Guede bio u kući zbog prodaje droge Knox i Sollecito.

U svom prvom ispitivanju Knox je prekla da je bila u kući tijekom ubojstva te da je za isto lažno optužila vlasnika bara u kojem je radila kao konobarica. Muškarac je uhićen, no ubrzo pušten na slobodu. (Goran Vugrinec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:44