POTPUNI ZAOKRET

VIDEO: ANALIZIRALI SMO VELIKE PROMJENE KOJE OČEKUJU KATOLIČKU CRKVU Evo zašto će papa Franjo u povijesti ostati upamćen kao veliki reformator

 
Papa Franjo
 Vatican Media/Handout / REUTERS

Promjene koje će papa Franjo uvesti krajem lipnja nisu viđene čak 430 godina kada je papa Siksto V ustrojio kardinalske kongregacije apostolskom konstitucijom Immensa Aeterni Dei.

O tome zašto je ova reforma pape Franje toliko bitna, što se to točno mijenja i zašto je ovime 'kupio' svoje mjesto u povijesti razgovarali smo s glavnim urednikom portala Euractiv.hr Željkom Trkanjecom.

"Papa nije najavio samo reformu ustrojstva Vatikana, već ustrojstva Svete stolice, a posljedično i cijele Katoličke crkve. Napravljena je promjena koja je dovela do toga da kongregacija za nauk vjere, stara poznata inkvizicija više nije ključna točka Vatikana, Svete stolice niti Katoličke crkve", objašnjava Trkanjec i dodaje kako je ovo ogroman pomak u odnosu na sva dosadašnja zbivanja u Katoličkoj crkvi.

Cijelu analizu glavnog urednika portala Euractiv.hr Željka Trkanjeca pogledajte u videu.

"Pravovjerje je bilo jedno od ključnih ideja Katoličke crkve od raskola 1054. godine s pravoslavljem. Zatim nakon reformacije gdje Katolička crkva upravo inzistirajući na pravovjerju, nauku vjere kako to traži papa i Katolička crkva, gradio kompletan svoj identitet", kaže glavni urednik portala Euractiv.hr.

Pojašnjava kako je ova promjena bila očekivana jer je papa Franjo u više navrata jasno definirao da su dvije točke njegovog pontifikata ključne - evangelizacija i milosrđe.

Ovaj drugi aspekt se pokazao u prvenstveno u njegovim putovanjima jer, objašnjava Trkanjec, Papa ne ide u centar katoličanstva, već putuje po rubu katoličanstva - Mjanmar, Srednjoafrička Republika - ondje gdje su katolici u pogibelji i opasnosti.

"Ova Papina reforma za vjernike znači puno. Njome se zapravo Crkva mijenja u odnosu na dosadašnju Crkvu. Ovo je prva naznaka Crkve za treći milenij, Crkve koja traži svoje mjesto u novom svijetu, u dijalogu s protestantizmom, Franjo se i dalje nada odlasku u Moskvu i u Beograd kako bi se sreo s pravoslavnim vjernicima. Papa Franjo otvorio je vrata i prema Kini. Katoličku crkvu vodi u smjeru da pravovjerje samo po sebi nije toliko važno, koliko je važno širiti dobru vijest te voditi dijalog sa svima koji nisu drukčiji, nego samo imaju drukčiji pogled na istog boga. A to je ključno u odnosu s islamom i židovima", analizira Trkanjec.

Papa Franjo, nastavlja Trkanjec, nastupio je s pozicije urediti i ustanoviti Vatikan kao modernu, propulzivnu administraciju koja će dobar dio posla decentralizirati, prepustiti biskupijama i nadbiskupijama, kako bi sam Vatikan lakše funkcionirao.

"Ono što je posebno važno jest uređenje financijskih tokova što je Franjo u velikoj mjeri i uspio. I sada svijetu može ponuditi jednu novu, modernu Katoličku crkvu koja više ne gleda toliko u prošlost, nego se okreće budućnosti", kaže glavni urednik portala Euractiv.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:50