PRIPREME U HRVATSKOJ

VIDEO Austrijanac Felix Baumgartner skok u mrak vježbao je na Velebitu: Pogledajte kako je izgledao pad u Jamu Mamet duboku 190 metara

ZAGREB - Austrijanac Felix Baumgartner dosad je izveo čitav niz spektakularnih B.A.S.E. skokova. Skočio je sa slavnog kipa Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru, s tornjeva Petronas u Kuala Lumpuru i tornja Taipei 101 u glavnom gradu Tajvana.

Prvi je čovjek koji je preletio La Manche, koristeći pritom posebno dizajnirana krila, a prije samo dva dana osvojio je svijet svojim skokom s 39 kilometara visine, čime je postao prvi čovjek koji je skočio s ruba svemira te svojim tijelom uspio probiti zvučni zid.

VIDEO Pogledajte snimke skoka s ruba svemira! Felix: 'Samo sam se želio vratiti živ!'

Upravo za ovaj pothvat Felix se 2004. godine pripremao u nacionalnom parku Velebit, gdje je skočio u Jamu Mamet duboku 190 metara. To je ujedno bio i njegov prvi skok u mrak. Sam skok trajao je 10 sekundi. Felix je slobodno padao 140 metara, otvorio je padobran, napravio blagi zavoj i izvrsno doskočio na planirano mjesto.

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Zagreb, iskusni speleolozi i spašavatelji bili su zaduženi za sigurnost i pružanje prve pomoći Baumgartneru.

Pogledajte skok u Jamu Mamet!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:31