PROSVJED U SARAJEVU

VIDEO: BEBA UJEDINILA BiH Građani blokirali Parlament, službenici bježe kroz prozore! Ozlijeđen prosvjednik

 Dnevni Avaz

NOVO 18:46 - Dužnosnici i službenici Vijeća ministara Bosne i Hercegvine i parlamenta BiH ostali su blokirani u zgradama tih institucija u Sarajevu i nakon 17 sati kada im je završeno radno vrijeme a u naguravanju s okupljenim prosvjednicima lakše su ozlijeđene dvije žene koje su pokušale izaći iz sjedišta državnih institucija.

Istodobno je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio mogućnost intervencije posebne policije MUP-a RS kako bi iz središta Sarajeva "evakuirali" srpske predstavnike u tijelima vlasti BiH.

"Rječ je o politički motiviranim okupljanjima s ciljem nametanja određene politike", izjavio je Dodik u Banjoj Luci dodajući kako postupci prosvjednika ukazuju na njihovu spremnost na poduzimanje radikalnih mjera.

Nepunih tisuću prosvjednika pred sjedištem državnih intitucija BiH traže da parlament napokon usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMBG) čime bi se stekli uvjeti da te brojeve dobiju i novorođena djeca bez čega ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu niti dobiti putne dokumente.

Zakon je već mjesecima "na čekanju" jer se srpske i bošnjačke političke stranke ne mogu dogovoriti hoće li registracijska područja za izdavanje JMBG prelaziti međuentitetsku granicu ili ne.

Dodik tvrdi kako su prosvjedi zapravo neka vrsta političke urote zbog čega je u Istočno Sarajevo poslana posebna policija RS iako ona nema ovlasti intervenirati u samom Sarajevu.

Prosvjednici su blokirali sve izlaze iz sjedišta državnih institucija odlučni ne popustiti u svojim zahtjevima.

----------------------------------------------------

17:37 - Iako je tromjesečna Belmina Ibrišević dobila matični broj, prosvjedi ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu su se nastavili jer Vijeće ministara nije donijelo konačan Prijedlog zakona o JMBG-u, već privremeno rješenje o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva.

Službenici na sve načine pokušavaju napustiti zgradu Parlamenta BiH, a kako je jedan organizator rekao na razglas, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je pobjegao kroz prozor uz pomoć svojih tjelohranitelja. Pri tome je jedan prosvjednik odgurnut i zadobio je lakše ozlijede, javlja Dnevni Avaz.

Prosvjednicima se pridružilo i stotinjak građana koji su danas prosvjedovali za spas kanjona Ljute.

Podršku prosvjednicima daju i motoristi, a u Sarajevo je došla specijalna policija iz RS da 'oslobodi' parlamentarce, no prilaz su im prepriječile majke s bebama u kolicima.

Demonstranti uzvikuju 'Hoćemo zakon' te su poručili da neće nasjedati na provokacije i neće napraviti nikakav incident što bi, kako su istaknuli, parlamentarci, koji su u zgradi, očigledno željeli. - Ostajemo ovdje, a vi možete unutra samo trunuti', kazali su.

Parlamentarci su pozvali tri predstavnika prosvjednika da dođu na pregovore, javlja Klix.ba.

--------------------------------------------------

14:09 Ispred zgrade Parlamenta BiH danas su od 10 sati ujutro nastavljeni prosvjedi građana zbog potaknuti neusvajanjem Prijedloga zakona o JMB.

Kako Javlja Dnevni Avaz , građani su podijeljeni u tri skupine blokirali sva tri izlaza iz zgrade Parlamenta BiH kako političari ne bi mogli izaći.

Jednu skupinu čine majke s bebama u kolicima, a prosvjed osiguravaju specijalne policijske snage.

Ministarstvo unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona dobilo je instrukciju o primjeni Privremene odluke Vijeća ministara BiH o utvrđivanju registracijskih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH.

Jedan od organizatora prosvjeda za Dnevni Avaz je potvrdio informaciju da će tromjesečna Belmina Ibrišević danas dobiti matični broj.

Kako piše Klix.ba , majka Fatima je potvrdila da su joj kazali kako je njena kćerka dobila prijeko potrebni broj kako bi se mogla liječiti u Njemačkoj.

- Upravo idem u MUP preuzetu matični broj i predati zahtjev za izdavanje rodnog lista i putovnice za svoju bebu - kazala je Fatima za Klix.ba .

Prosvjede je potaknula drama tromjesečne djevojčice Belmine koja treba presađivanje koštane srži i koje se može provesti jedino u Njemačkoj. Ona, međutim, nije mogla napustiti BiH jer joj vlasti nisu mogle izdati putovnicu, a zapreka tome je činjenica da je zakon o JMBG-u stavljen izvan snage odlukom Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:11