NEVIĐEN SLUČAJ

VIDEO: BIJES I NEVJERICA U S. ARABIJI Lijepa voditeljica na televiziji se pojavila bez hidžaba

 Screenshot

Nečuven slučaj voditeljice koja se na saudijskoj državnoj televiziji pojavila bez hidžaba izazvao je zgražanje i skandal u toj konzervativnoj islamskoj zemlji.

Neimenovana ljepotica, koja je u prethodnim video snimkama koji kruže Internetom bila prekrivena maramom, sada je 'gole glave' čitala vijesti iz Londona na kanalu Al Ekhbariya.

Strogi islamski zakoni u Saudijskoj Arabiji nalažu ženama pristojno i časno odijevanje - šal, veo ili pak abaja propisani su 'dress code'.

Dok se žene ponekad pojavljuju bez pokrivala na glavi u programima koje prenosi državna televizija, to dosad nikad nije bio slučaj kod prezenterica vijesti.

Glasnogovornik saudijske radiotelevizije Saleh Al Mughailif, kazao je za Al Tawasul news da je voditeljica čitala vijesti iz britanskog dopisničkog studija.

- Nije bila u studiju u Saudijskoj Arabiji. Mi ne toleriramo kršenje vrijednosti naše države - kazao je i obećao da nakon iskazanog bijesa gledatelja takvo što neće ponoviti.

Postaja Al Ekhbariya, koja ima urede na Bliskom istoku, Europi i Americi, poznata je po ženskim voditeljicama, a 2004. godine bila je prva koja je u Saudijskoj Arabiji predstavila ženu na malim ekranima.

Udarci bičem, vješanje, pa čak i odsijecanje glave su kazne koje čekaju žene osuđene zbog blasfemije, otpadništva, preljuba i vračanja.

Ženama u Saudijskoj Arabiji zabranjeno je voziti automobil, a njihovo ponašanje i odijevanje striktno nadzire vjerska policija.

Što je prihvatljivo, varira od mjesta do mjesta - nikab koji pokriva lice nose gotovo sve žene u konzervativnom glavnom gradu Riyadhu, dok žene u Jeddahu nose hidžab koji za razliku od nikaba pokriva samo kosu.

Društvo je podijeljeno između mogućnosti koje ženama pružaju veća prava, poput vlade koja ohrabruje žene da se zapošljavaju u privatnom sektoru, i konzervativnih grupa koje se tome žestoko protive.

Čak je i kralj Abdullah Bin Abdul Aziz među svoje savjetnike zaposlio i 30 žena, a i princ i biznismen Al Waleed Bin Talal navodno ima moderne poglede, pa ne prisiljava svoje zaposlenice da nose veo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:06