PREGLED POD NALOGOM

VIDEO: BIZARAN PRIMJER PRETJERANE UPORABE SILE Tražeći drogu sitnom kriminalcu napravili invazivan i potpuno bespotreban rektalni pregled

 
 Profimedia, Alamy

Policija iz Syracuse u državi New York, nadležni sudac i bolnica St. Joseph’s udružili su se prošle godine i proveli vrlo neuobičajenu pretragu droga. Premda muškarac osumnjičen za posjedovanje droge nije imao ništa kod sebe niti je pretragom išta pronađeno i premda su se liječnici usprotivili jer je rendgen pokazao da ništa ne skriva ni u tijelu, policija je ipak nasilno provela invazivan i bespotreban rektalni pregled, za koji je muškarac povrh svega dobio račun na kućnu adresu. I to ne na mali iznos.

Nakon što je odbio zahvat, sudac je izdao nalog za rektalni pregled Torrencea Jacksona. Liječnici su sedirali, a potom pomoću 20-ak cm dugačke cijevi pregledali rektum u potrazi za drogama. Policija kaže da ih je Torrence ‘izazivao’ aludirajući da nešto skriva u sebi, piše Syracuse.com.

Najmanje dva liječnika odupirala su se policijskom zahtjevu. Naime, rendgenskim je pregledom već bilo utvrđeno da Jackson u organizmu nema nikakvih stranih tijela. Jednostavno nisu vidjeli medicinski razlog za provedbu ove invazivne procedure protiv nečije volje.

Bilješke i izvještaji policije i liječnika pokazuju da je između osumnjičenog i službenika bilo tenzija. U jednom je trenutku u bolnici bilo osam policajaca, a liječnici su im govorili da se ovo ne bi trebalo raditi. Upleli su i odvjetnika bolnice. Međutim, policija je napisala nalog za pregledom, a sudac Rory McMahon ga je potpisao u svom domu. Odvjetnik je uputio liječnike da ‘iskoriste sva sredstva kako bi našli drogu’, pokazuje izvještaj.

Da stvar bude bizarnija, policija je Jacksona prisilila na zahvat iako se moglo raditi o količini droge tek za prekršaj, nikako za kazneno djelo. No, nisu pronašli ništa. Nisu pronašli nikakve tragove krijumčarenja.

Nakon toga je od bolnice dobio račun na nešto više od 4.500 dolara (oko 30.000 kuna), piše Washington Post.

Osumnjičeni je doista bio poznat policiji i već je imao pozamašan dosje. Usto policija tvrdi da ih je izazivao da je sakrio drogu u rektum, no on to negira.

Ovo nije jedini primjer pretjerane upotrebe sile, a autor članka u Washington Postu napominje i da su našli nešto, to ne bi mogla ni biti velika količina droge. On bi bio vjerojatno najmanji kotačić u dilerskom lancu, no u ovom slučaju nije bio ni to. Također napominje da policija pribjegava ovakvim metodama onda kad osobito žarko želi ščepati određenu osobu. Kad žele osudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:31