MORBIDNA ZABAVA

VIDEO: BIZARNA IGRA ZA MALIŠANE U ruskom 'Monopolyju' cilj je prvi doći u Salisbury pa tamo plinom Novičokom otrovati Skriplja?!

 
 REUTERS

Iz lijepe šarene kutije izvadite ploču za igranje, kocke i figurice. Bacate kockice i krećete na uzbudljivo putovanje iz Moskve, preko “pola” Europe, do Ženeve, Pariza, Amsterdama, Londona, a ako vas kocka i sreća posluže pa prvi stignete na cilj, u engleski gradić Salisbury u grofoviji Wiltshire, dobivate privilegij “otrovati” nervnim plinom Novičokom.

To je smisao nove društvene dječje igrice “Naši u Salisburyju”, koja se pojavila na policama ruskih trgovina. I cijena je prihvatljiva - niti 1,5 euro (77 rubalja), a nabavljate li je putem interneta, čak je i jeftinija.

Veliki odjek

Proizvođač je tvrtka Igrolend, a igra se lako, poput “Čovječe ne ljuti se” ili “Monopolyja”. Igrica je “posvećena” aferi Skripalj, koja je imala velik odjek u svijetu. Naime, ruski špijun Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obavještajne službe, u Rusiji je uhićen i osuđen na 15 godina, a potom je u velikoj operaciji razmijenjen za ruske špijune uhićene u SAD-u. Žrtva napada bila je i njegova kći Julija.

Napad se dogodio u engleskom gradiću Salisburyju. Britanci su za to optužili rusku vojnu tajnu službu GRU i njihovih dvoje agenata, Ruslana Boširova i Aleksandru Petrovu, pravim imenima Anatolij Čepiga i Aleksandra Miškina. U javnosti su se pojavile njihove snimke u Salisburyju, pokazalo se da je “plinski” dvojac doista iz GRU-a, ali Moskva odbacuje optužbe te smatra da nema nikakvih dokaza da je baš njih dvoje izvršilo napad. No, to su igre među velikim silama. Slučaj je izazvao neviđene reperkusije u odnosima Zapada i Rusije, zbog čega je stotinjak ruskih diplomata protjerano iz 30-ak država, a jednako toliko zapadnih diplomata protjerano je i iz Rusije.

Alexander Petrov and Ruslan Boshirov, who were formally accused of attempting to murder former Russian intelligence officer Sergei Skripal and his daughter Yulia in Salisbury, are seen in an image handed out by the Metropolitan Police in London, Britain September 5, 2018. Metroplitan Police handout via REUTERS  FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - RC19476EF570
REUTERS
Aleksander Petrov i Ruslan Boširov

Kraft pivo i majice

U kontroverznoj igrici koja izaziva brojne rasprave nema mogućnosti istjerivanja diplomata, a u gradskoj upravi Salisburyja njome su zgroženi jer smatraju da se njome omalovažavaju i ismijavaju i napad i njegove žrtve.

Zamisao autora igrice Nikite Filipova i Mihaila Bobera (ako su im to prava imena i ako ne rade za GRU) bila je spustiti loptu po pitanju afere, ali i ismijati, kako kažu, “zapadnjačku rusofobiju” koja je planula nakon nje, iako još nije jasno, tvrde, što se, zapravo, dogodilo i tko je krivac za to. No, nisu Filipov i Bober jedini koji žele zaraditi na aferi Novičok. U Rusiji se proizvode majice s napisima Novičok, a jedan tamošnji pivar proizvodi i kraft pivo pod tim nazivom, koje ima solidnu prođu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:07