ZLOGLASNI SINONIM ZA NESREĆE

VIDEO: BIZARNA PREDIZBORNA KAMPANJA Obilježen početak radova na 'svečanom rušenju' jednog od najapsurdnijih projekata u državi

 
Ilustracija
 Ivo Ravlić / CROPIX

U izbornoj godini BiH uobičajeno postaje veliko gradilište jer vlade kojima mandat istječe, gradnjom cesta, mostova, nadvožnjaka i otvaranjem tvorničkih pogona pokušavaju poslati poruke kako iza sebe ostavljaju vrijedne projekte, ali svečano rušenje dosad nikad nije zabilježeno.

Ministar prometa u vladi Republike Srpske Neđo Trninić u petak je označio početak radova na uklanjaju naplatnih kućica na jednoj cesti u okolici Banje Luke izgrađenih bez ikakve logike i potrebe a ukupni troškovi tog apsurdnog projekta koji će biti naplaćeni iz džepova poreznih obveznika procijenjeni su na gotovo 1,8 milijuna eura.

Osim što na njima nije nikada utržena ni jedna konvertibilna marka, naplatne kućice na cesti Banja Luka-Klašnice postale su zloglasni sinonim prometnih nesreća jer su time što su postavljene na nelogičnom mjestu prouzročile 49 udesa, uključujući dva s ljudskim žrtvama.

"Kućice su podignute mimo zakonskih odredbi i suglasnosti Ministarstva prometa i veza o čemu je bila pokrenuta i istraga. Nažalost, nitko nije odgovarao, mada smo mi u ministarstvu smatrali da je bilo ljudi koji su trebali odgovarati", kazao je ministar Trninić kojemu je očito i samom bilo neugodno jer se našao u takvoj bizarnoj situaciji.

"Svečanost" su stoga iskoristili predstavnici oporbenih stranaka kako bi rušenje kućica predstavili kao simbol projekata tipičnih za vlast predvođenu Miloradom Dodikom.

Zbog toga su donijeli u vrpcu koju su na gradilištu "svečano" presjekli.

"Umjesto da su ovu sramotu prikrili, prešutjeli, oni zovu medije da ovo proslave. Toliko izgubljenog novca i života, a oni se hvale. Evo ih tu, svi s kravatama i u odijelima", kazao je Draško Stanivuković, zastupnik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) u gradskoj skupštini Banje Luke.

Izgradnja spornih naplatnh kućica stajala je proračun RS oko dva milijuna konvertibilnih maraka a za njihovo rušenje trebat će platiti još milijun i pol.

Izvođačima radova je ostavljen rok od 45 dana za uklanjanje kućica i betonskih štitnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 05:27