INCIDENT

VIDEO: BLISKI SUSRET AMERIČKIH I RUSKIH BORBENIH AVIONA BLIZU ALJASKE Moskva poslala formaciju od pet aviona, ali ubrzo su ih presrela dva Raptora...

 
Dva američka F-22 Raptora u letu iznad Aljaske
 APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

U srijedu je iznad Aljaske došlo do bliskog susreta američkih i ruskih borbenih aviona.

Američki zrakoplovi F22 Raptori, uz podršku KC-135 Stratotankera (zrakoplova specijaliziranog za dolijevanje goriva borbenim zrakoplovima u letu) te nadzornog zrakopova Boeing E-3 Sentry, poznatijeg i kao AWACS, u dva su navrata presreli ruske formacije koje su ušle u nadzirani zračni prostor pokraj Aljaske.

Nadzirana zona

Kako je izvijestio NORAD, agencija zajedničke zračne komande SAD-a i Kanade, najprije je u nadzirani zračni prostor ušla formacija sastavljena od dva bombardera Tupoljev Tu-95, uz dva borbena lovca Suhoj Su-35 te A-50 kontrolnim zrakoplovom. Pet vojnih zrakoplova ušlo je u nadziranu zonu dvadeset nautičkih milja od obale Aljaske.

Krenula je i druga formacija koja se sastojala opet od dva bombardera, te kontrolnog zrakoplova Beriev A-50, a ovog puta bili su na 32 milje od obale.

Ruski su se zrakoplovi zadržali na međunarodnom zračnom području, te nisu ulazili u američki zračni prostor koji se proteže 12 milja od obale.

Međunarodni zračni prostor kod Aljaske poznat je i kao "Zona identifikacije zračne obrane" (ADIZ), te se prostire 200 milja. Američki zračni prostor počinje na dvanaest milja od obale.

Kako javlja The Aviationist, reakcija američke vojske koja je na ruske zrakoplovne formacije poslala svoje presretače, pomalo je pretjerana ako se zna da se zrakoplov nisu ni najmanje približili zabranjenoj zoni, jer su se zapravo približili Aleutskim otocima, sačinjenim od 14 vulkanskih i 55 manjih otoka, a koji su prilično daleko od kontinenta.

Portal objašnjava kako su Rusi vrlo vjerojatno bili u izviđačkoj misiji čiji je cilj prikupiti informacije o zračnoj obrani, a takve misije na redovnoj bazi poduzimaju i Sjedinjene Američke Države. Ruska vlada objavila je i video američke akcije presretanja ruskih borbenih zrakoplova.

Inače, F22 Raptor je američki borbeni avion pete generacije koji godinama slovi kao najbolji na svijetu, a ruski Su-35S su borbeni avioni 4+ generacije koji se diče famoznim manevarskim sposobnostima i trenutno su najbolji lovci koje Rusija ima na raspolaganju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 22:52