UDAR TERORISTA U AMERICI: NOVI DETALJI

VIDEO Bostonski bombaš Džohar Carnajev je budan i odgovara na pitanja: Braća Čečeni planirali su izvesti još nekoliko napada?

Brod u kojem se skrivao ranjeni Džohar Carnajev do kraja policijske akcije bio je izbušen 'poput švicarskog sira'
 AFP

Džohar Carnajev (19) i dalje je u kritičnom stanju i leži u bolnici Beth Israel Deaconess. No, kako javlja Sky News probudio se i počeo odgovarati na pitanja. Džohar je u akciji uhićenja teško ranjen i ne može govoriti zbog ranjenog jezika, stoga policiji na pitanja odgovara pismenim putem.

- To je ozbiljna situacija. Imamo milijun pitanja i ta pitanja traže odgovor - rekao je guverner Massachusettsa Deval Patrick.

Istražitelji će također razgovarati i sa suprugom pokojnog brata Tamerlana (26), Katherine Russell Carnajev, koja izjavila kako kod supruga nije primijetila ništa neobično.

Pretragom njihovog doma, policija je pronašla gomilu oružja i improviziranih eksplozivnih naprava. Istražitelji vjeruju kako su planirali još napada.

TERORIST IZ BOSTONA ZADOBIO TEŠKE OZLJEDE GRLA Pitanje je da li će ikada više moći govoriti

- Imamo razloga vjerovati, sudeći prema pronađenim dokazima, da su braća planirala izvesti još nekoliko napada usmjerenih na pojedince u SAD-u, kazali su istražitelji.

Istraga se sada, naime, okreće prema traženju motiva, a policija se nada da bi im Carnajev mogao reći što je njega i njegova starijeg brata Tamerlana navelo da na cilju Bostonskog maratona postave dvije bombe, koje su ubile tri osobe, a ranile gotovo 180.

Brod u kojem se skrivao ranjeni bombaš s Bostonskog maratona do kraja policijske akcije bio je izbušen “poput švicarskog sira”, ispričao je susjedima vlasnik David Henneberry, kojeg Boston slavi kao heroja koji je pronašao napadača.

Američki mediji pišu da istražitelje zanima pokret Kavkaški emirat koji vodi zloglasni Doku Umarov, posebno skupina Vilajat Dagestan. No, webstranica koju koriste dagestanski pobunjenici objavila je da ta skupina nema nikave veze s napadom u Bostonu i da je napadi u SAD-u ne zanimaju. “Borimo se samo protiv Rusije”, napisali su.

Optužnica protiv Džohara Carnajeva još nije podignuta, no pravni stručnjaci procjenjuju da će se njegovi odvjetnici pozivati na njegovu mladost i mentalno stanje, prije svega da bi ga spasili od moguće smrtne kazne. Postoji mogućnost da će tužiteljstvo tražiti upravo takvu kaznu, no Carnajevu bi moglo ići na ruku to što je, kako tvrde poznavatelji braće, vjerojatno samo slijedio starijeg brata i nije bio glavni organizator napada. Dob bi mu mogla ići u korist jer prema odluci Vrhovnog suda počinitelji mlađi od 18 godina ne mogu biti pogubljeni, a Carnajev je blizu te granice.

Zastupat će ga ured bostonskog javnog branitelja, ali tek kad mu budu pročitana prava - uključujući ono da ima pravo šutjeti i da ima pravo na odvjetnika. Unija za američke građanske slobode već problematizira to što ga, pozivajući se na javnu sigurnost, policija prvo planira ispitati bez odvjetnika.

'NISAM MISLIO DA JEDAN GRAD MOŽE OSJEĆATI TOLIKO STRAHA' Reporter Jutarnjeg iz Bostona

Pojedini političari podsjećaju i da je Carnajev, kao i njegovi roditelji, iako podrijetlom Čečen, naturalizirani Amerikanac. Državljanstvo je želio dobiti i njegov poginuli brat, koji je u SAD-u legalno živio sa zelenom kartom. Prema informacijama koje je objavio New York Times, Tamerlanov zahtjev za naturalizaciju blokiran je zbog toga jer ga je 2011. FBI ispitivao u vezi s dojavom iz “jedne strane zemlje”, za koju se naširoko vjeruje da je Rusija, da je povezan s ekstremistima. FBI je tada ustanovio da Tamerlan ne predstavlja opasnost, i to je sada predmet kontroverzi.

Objavljeni su i novi detalji o policijskoj potjeri. Dvojica braće otela su Mercedesov SUV, zajedno s vozačem, koji je pobjegao na jednoj benzinskoj postaji, ali mu je u automobilu ostao mobitel.

Policija je zahvaljujući tom telefonu uspjela slijediti automobil do Watertowna, rekao je šef tamošnje policije Edward Deveau za CNN. Kad je pak policajac zaustavio Mercedes, braća su počela pucati - u roku od pet do 10 minuta ispaljeno je oko 200 metaka.

Bombaši su na policiju bacili najmanje šest bombi, od kojih su tri eksplodirale. Jedna je bila u ekspress loncu, slična onima kakve su ostavili u maratonskoj ciljnoj ravnini. Kad je Tamerlan dovezen u bolnicu bio je bez svijesti i imao je toliko otvorenih rana da nije bilo jasno koja ga je ubila.

- Od glave do pete, svaki dio njegova tijela imao je ozljede. Ruke i noge bile su netaknute - rekao je doktor David Shoenfeld, koji nije komentirao tvrdnje policije da je Tamerlana automobilom pregazio njegov mlađi brat u bijegu.

U nekom trenutku Džohar je ostavio automobil i nastavio pješice. Pronašao ga je David Henneberry u čijem se dvorištu skrio u brodu.

Policajci su na Džohara bacali granate za omamljivanje. Nisu odmah krenuli prema njemu jer su ga htjeli uhvatiti živog, a i bojali su se da ima eksploziv. U jednom trenutku policijski je robot s čamca uklonio ceradu, a FBI-jev pregovarač promatrao ga je s drugog kata kuće. Trebalo mu je 15 do 20 minuta da ga nagovori da se preda.

Republikanci bi mu sudili kao da je zatvorenik Guantanama

Četiri republikanska kongresnika zahtijevaju da se Carnajev uopće ne izvodi pred civilni sud, nego da se proglasi “neprijateljskim borcem” - što bi ga stavilo u isti status kao zatvorenike u Guantanamu, pa bi mu ili sudio vojni tribunal ili bi ga na neodređeno vrijeme mogli držati u zatvoru bez optužnice. No, pravnici smatraju da je riječ o prikupljanju jeftinih poena.

- Naši federalni sudovi pokazali su se djelotvornijima u dijeljenju brze pravde u slučajevima terorizma od tajnih tribunala - rekao je odvjetnik Robert Gottlieb.

Demokrat Adam Schiff podsjetio je da “ovo nije strani državljanin uhvaćen na neprijateljskoj bojišnici, nego američki državljanin uhićen na američkom tlu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:31