UŽAS U AFGANISTANU

VIDEO: BRUTALNA TORTURA Muž joj odsjekao nos i usne jer mu nije htjela dati novac za heroin

Setara nije htjela prodavati nakit i tako svome suprugu zarađivati za heroin pa je ostala bez nosa i usana.
 YouTube

KABUL - Setara ima 30 godina, majka je četvero djece i živi u afganistanskom gradu Heratu. Trenutno se nalazi u bolnici u Turskoj gdje se oporavlja od brutalnog napada vlastitog supruga koji ju je premlatio na mrtvo ime, odsjekavši joj pritom nos i usne.

Povod napadu je Setarino odbijanje da krene u biznis s prodajom nakita samo kako bi financirala suprugovu ovisnost o heroinu.

'Udario me u glavu kamenom. Nakon toga mi je nožem odsjekao nos i usne. Oteo mi je mobitel, skinuo mi prsten i pobjegao', posvjedočila je Setara za CNN.

Ubrzo je odvezena u lokalnu bolnicu, a u međuvremenu su je prebacili u Tursku gdje za tako teške ozljede može dobiti bolju liječničku njegu.

CNN je prikazao snimke iz turske bolnice na kojima je Setara sva u zavojima.

Gdje je njezin muž, nitko ne zna. Policija u Heratu za njim je pokrenula veliku potjeru. Dosad je uhitila dvojicu osumnjičenih, ali nije jasno na koji su način povezani sa Setarinim suprugom.

Njezina majka Nasima zahtijeva da ga kazne istog trenutka. 'Prvo bi ga trebali bičevati, a zatim kamenovati do smrti tako da drugima posluži kao primjer.'

Afganistan nikada nije bio poznat kao kolijevka ženskih prava, a posljednjih nekoliko desetljeća, poglavito na područjima pod kontrolom talibana, žene u toj ratovima pogođenoj zemlji su dodatno ugrožene.

Samo je prošle godine stopa nasilja nad ženama ondje skočila za 28 posto. Jedan od većih problema je što se nasilne muškarce rijetko kad sudskim putem goni. Dapače, upravo su žene često predmet sudskih procesa zbog 'moralnih prijestupa', među kojima je i bijeg od nasilnih muževa s kojima su nerijetko u brak stupile pod prisilom.

Setarin slučaj umnogome podsjeća na Bibi Aishu, Afganistanku koja je 2010. godine završila na naslovnici američkog časopisa Time. Njezin ju je muž 'kaznio' odsijecanjem nosa i ušiju jer je pokušala pobjeći od njega. Nakon toga ju je odvukao u brda gdje ju je htio ostaviti da umre, no ona se nekim čudom uspjela izvući da bi na kraju život nastavila u Americi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:20