KORONAVIRUS

VIDEO: BUKOM OD 100 DECIBELA TJERAJU LJUDE S ČUVENE PROMENADE Francuske vlasti poduzele ozbiljne mjere da se poštuje karantena, angažirani i dronovi

 
 AFP

PARIZ - Nekoliko gradova u Francuskoj odlučilo je u petak zatvoriti javne površine i šetališta u cilju efikasnije borbe protiv širenja koronavirusa i boljeg poštivanja karantene uvedene na području cijele zemlje.

Gradske vlasti Pariza zatvorile su Marsove poljane koje se nalaze odmah iza Eiffelovog tornja, kao i šetališta pored rijeke Seine gdje se obično događaju lokalne kulturne manifestacije i prodaju stare knjige.

U Parizu su ranije zatvorene sve zelene površine, gradski parkovi i vrtovi.

Slična mjera uvedena je i u Nici gdje je zabranjena šetnja na poznatoj Engleskoj promenadi uz more.

French police officers control a man on the
AFP

Odluku je donio gradonačelnik Nice, Christian Estrosi, ističući da je ograničavanje kretanja ljudi jedini način da se suzbije širenje virusa.

Rijetki prolaznici na Engleskoj promenadi ostati su iznenađeni kada su čuli upozorenje koje dolazi s visina.

- Držite siguran razmak od najmanje jednog metra u odnosu na druge osobe, dopiralo je naređenje sa zvučnika.

Policija na francuskoj rivijeri sklopila je suradnju s privatnim operaterom dronova. Uskoro se očekuje još jedan dron koji će operirati u Cannesu.

Opremljen zvučnikom, dron leti iznad najpopularnijih lokacija u gradu podsjećajući građane na vladine naredbe o izolaciji.

A French gendarmerie helicopter flies over the
AFP

French police officers control a man on the
AFP

French gendarmes patrol on an empty beach with a message written on the sand, reading 'nice confinement' on March 20, 2020 in the western city of Saint-Lunaire,  on the fourth day of a strict lockdown in France to stop the spread of the novel coronavirus (COVID-19). (Photo by Damien Meyer / AFP)
AFP

Na cijelom teritoriju Francuske u utorak je počela karantena stanovništva po nalogu vlade u cilju spriječavanja širenja virusa, a takva mjera nikada nije do sada uvedena u Francuskoj.

Oko 67 milijuna Francuza pozvano je da tijekom dva tjedna ne izlazi iz svojih domova, a ukoliko to moraju, moći će samo u izuzetnim prilikama - za nabavku hrane i iz zdravstvenih razloga.

Francuski mediji prenose da postoji mogućnost produžavanja karantene na mjesec dana.

Predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da su građani "olako" shvatili mjere i da su mnogi bili na šetalištima.

Francuski prefekti u četvrtak su zatvorili sve plaže duž Sredozemnog mora i na Korzici, kao i mnoge na atlantskoj obali.

Oko 100.000 pripadnika snaga sigurnosti angažirano je na nadzoru takvog ograničenog kretanja građana širom Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:46