BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO: ČETNICI SE OPET POSTROJILI U VIŠEGRADU I SLAVILI DRAŽU MIHAILOVIĆA 'Sramotno je da državne institucije nijemo promatraju veličanje genocida'

 
 Screenshot

Više stotina pripadnika četničkog pokreta iz Bosne i Hercegovine te Srbije okupilo se u nedjelju u Višegradu kako bi tamo odali počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji tisuća muslimana-Bošnjaka i Hrvata.

U odorama koje asociraju na one što su ih četnici nosili tijekom Drugog svjetskog rata te uz njhovo znakovlje i ratne zastave, oko 200 okupljenih postrojili su se u središtu Višegrada.

- On (Mihailović) je čovjek koji je svoj život posvetio slobodi srpkog naroda, razvoju demokracije i obrani domovine od fašističkih agresora i komunista - izjavio je novinarima u Višegradu Dušan Sladojević koji se predstavio kao "predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Republike Srpske".

Razlog zbog kojega se sljednici četničke ideologije već godinama okupljaju upravo u ožujku u Višegradu jest činjenica da je Mihailović u okolici tog gradića zarobljen 1946. godine u akciji tadašnje jugoslavenske službe državne sigurnosti.

Nakon uhićenja mu je suđeno, izrečena mu je smrtna kazna zbog odgovornosti za ratne zločine koje su počinili četnici pod njegovim zapovjedništvom, a potom je strijeljan, vjerojatno u svibnju 1946.

No, vlasti u Srbiji u sklopu procesa rehabilitacije nacističkih suradnika iz Drugog svjetskog rata to su osigurale i za Mihailovića. Viši sud u Beogradu je 2015. godine proglasio ništavnim suđenje provedeno 1946. godine te je Mihailoviću posmrtno vratio građanska prava.

Prema procjenama koje je izradio Vladimir Žerjavić, ugledni hrvatski stručnjak za demografiju, u zločinima koje su počinile postrojbe pod Mihailovićevom zapovjedništvom ubijeno je najmanje 15 tisuća Hrvata i 29 tisuća Bošnjaka, tadašnjih muslimana.

Posebice teški zločini počinjeni su upravo na području istočne Bosne gdje se u proteklim godinama okupljaju Mihailovićevi štovatelji.

Najveći dio stradalih Bošnjaka ubijen je na području Foče i Višegrada, a slične zločine tamo su počinile i srpske paravojne postrojbe u posljednjem ratu u kojemu je iz Višegrada protjerano gotovo svo bošnjačko stanovništvo koje je do 1992. godine bilo većinsko, a ubijeno je više od 1700 muškaraca, žena i djece.

- Sramotno je da državne institucije nijemo promatraju veličanje genocida i ratnog zločina, ali i ruganje žrtvama. Na ovakvim skupovima, koji su se ranije održavali, bilo je veoma malo pripadnika domicilnog stanovništva. Zbog toga se pitam na koji način su ti ljudi ušli u BiH u istim uniformama u kojima su se vršili zločini ne samo u Višegradu, nego i širom BiH - izjavila je za portal Faktor Bakira Hasečić, predsjednica udruge "Žena-žrtva rata" koja je i sama protjerana iz Višegrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2022 16:00