SVIJET NA RUBU RATA

VIDEO ČUDO TEHNIKE S LASERIMA Pogledajte Pentagonov proturaketni sustav THAAD kojim će se braniti od Sjeverne Koreje

 AFP

WASHINGTON - Nakon što je Bijela kuća jučer objavila kako je poduzela sve potrebne mjere zaštite u slučaju da Sjeverna Koreja napadne, sjevernokorejska vojska je navodno primila 'konačnu dozvolu' za nuklearni napad, prenose strani mediji.

Iz SAD-a je ubrzo stigao odgovor - na otok Guam instalirat će proturaketni obrambeni sustav THAAD, Terminal High Altitude Area Defense.

SAD je usto razmjestio i svoje proturaketne razarače u zapadnom Pacifiku.

'AMERIKANCI ĆE BITI UNIŠTENI NUKLEARNIM UDAROM. RAT BI MOGAO IZBITI DANAS ILI SUTRA' Sjeverna Koreja sije strah

Pentagon je pojasnio važnost THAAD sustava, čija je najbitnija zadaća štiti teritorij SAD-a od bilo kakvog napada Sjeverne Koreje.

- THAAD je sustav kopnene proturaketne obrane koji uključuje pokretni laser i presretače raketa. Sadrži i radar za praćenje AN/TPY-2 i integrirani sustav kontrole požara. THAAD će osnažiti obrambene sposobnosti američkih građana na teritoriju Guam i američkih vojnika koji se nalaze na tome području. Sjedinjene Američke Države i dalje pozivaju sjevernokorejsko vodstvo da prekine provokativne prijetnje te da poštuju svoje međunarodne obveze. Sjedinjene Američke Države i dalje su na oprezu te i dalje budno prate svaki pokret sjevernokorejske vojske i spremni smo braniti američki teritorij, naše saveznike, i naše nacionalne interese, stoji u priopćenju koje je jučer objavio Pentagon.

Istovremeno, Sjeverna Koreja postavila je dva projektila srednjeg dometa na mobilne lansirne rampe i skrila ih na istočnoj obali, što se smatra prijetnjom Japanu i američkim pacifičkim bazama, objavili su u petak južnokorejski mediji.

Reuters piše kako tu vijest nije uspio potvrditi, ali takav potez mogao bi pokazati da Sjeverna Koreja, ljutita zbog južnokorejsko-američkih vojnih vježbi i UN-ovih sankcija želi pokazati spremnost na napad.

Sjeverna Koreja objavila je da bi nuklearni sukob mogao na korejskome poluotoku izbiti svaki čas, a već mjesec dana traje verbalni rat zbog kojega je i SAD premjestio vojsku u tu regiju.

Napetost u odnosu sa Sjevernom Korejom uzdrmala je i južnokorejska financijska tržišta, a vodeći predstavnici financijskog sektora upozoravaju da bi napetost mogla dugoročno štetiti tržištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:45