NOVA PREVARA?

Video današnjeg Putinova obraćanja širi se internetom poput požara: ‘Je li moguće da mu se ovako omaklo?!‘

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova ukazao je na izjavu koja dovodi u pitanje termin Putinova posjeta Hersonu i Luhansku

Vladimir Putin tijekom predstavljanja ikone

 Handout/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je vojne stožere u ukrajinskim regijama Herson i Luhansk koje su djelomično pod kontrolom ruske vojske, priopćio je u utorak Kremlj.

Putin je prisustvovao sastanku vojnog zapovjedništva u regiji Herson kako bi saslušao izvješća zapovjednika zračno-desantnih snaga i grupe armija ‘Dnjepar‘ te drugih visokih časnika o situaciji u regijama Herson i Zaporižje, koje je Moskva proglasila dijelom Rusije.

Putin je pritom vojnicima čestitao Uskrs te im je darovao kopiju ikone "Spasitelja Nerukotvorenog", koja je pripadala, kako je naglasio, "jednom od najuspješnijih ministara obrane Ruskog Carstva".

‘Uskrs dolazi‘

Obraćajući se zapovjedniku zračno-desantnih snaga, general-pukovniku Mihailu Jurjeviču Teplinskom, Putin je rekao da ikonu može ponijeti sa sobom u rat. "Mihail Jurjevič je može ponijeti sa sobom, kako odlučite", rekao je ruski vođa.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, kakojavlja agencija AP, da su se posjeti dogodili u ponedjeljak, a ruski državni mediji, kako navodi Newsweek, izvijestili su da putovanje nije bilo pripremljeno unaprijed.

No, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko na Twitteru je objavio snimku Putinovog predstavljanja ikone tijekom, kako navodi, navodnog Putinovog posjeta okupiranim ukrajinskim teritorijama te u objavi ukazao na zanimljivu izjavu ruskog autokrata.

"Rekao je: "Uskrs dolazi" - što znači da je put bio ranije", primjećuje Geraščenko. "Kremlj je pokušavao dokazati da je u posjetu bio jučer. Peskov je čak dao izjavu rekavši da je uskrsni tjedan", napisao je Geraščenko na Twitteru.

Pravoslavni vjernici su, inače, Uskrs proslavili prošle nedjelje, 16. travnja.

Kako javlja ruski neovisni medij Meduza, nakon što su proučili video Putinova putovanja koji je isprva distribuirala tiskovna služba Kremlja, novinari su primijetili da se ruskog predsjednika može čuti kako govori vojnom zapovjedniku: "Uskoro će Uskrs, zar ne?".

Međutim, verzija video snimke koja je postavljena na službenu stranicu Kremlja uređena je tako da zvuči kao da Putin govori: "Upravo je Uskrs, zar ne?". Prema neovisnom mediju Agentstvo, kako navodi Meduza, originalna, nedirnuta verzija isječka zamijenjena je "gotovo odmah". To bi, kako se navodi, moglo sugerirati da je do posjeta došlo prošlog tjedna.

Putin je, prenosi AP, na obje lokacije koje je posjetio vojnim jedinicama čestitao pravoslavni Uskrs i poklonio im ikone.

Herson i Luhansk dvije su od četiri regije koje je Rusija lani nezakonito anektirala, što je potez za koji zapadne zemlje kažu da je protivan međunarodnom pravu te aneksiju ne priznaju.

Ovo je bio prvi Putinov posjet regiji Herson. U Mariupolju je, kako su izvijestili u Moskvi, bio 19. ožujka, a tada je posjetio i Rostov na Donu, gdje je održao sastanak i saslušao izvješća vojnih čelnika u stožeru tzv. specijalne vojne operacije, kako Kremlj naziva invaziju punog opsega na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:45