JAVNOST ZGROŽENA

VIDEO: DAVIO SE U VLASTITOJ KRVI Teško je bolestan, ali policajci su mislili da je pijan. Odlučili su ga uhititi...

 YouTube

Javnost u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virginiji ostala je u šoku nakon što se na internetu pojavila snimka brutalnog hapšenja muškarca za kojeg su policajci pomislili da je pijan, a zapravo je obolio od terminalne Huntingtonove bolesti.

Pripadnici snaga reda namjerili su se 6. rujna na 39-godišnjeg Jeffreyja Banea dok je parkom u Morgantownu šetao sa svojih dvoje djece. Njegovo teturanje, što je prirodna pojava kod osoba oboljelih od Huntingtonove bolesti, činilo im se neprimjerenim pa su ga odlučili uhititi.

Polegli su ga na asfalt i čvrsto ga držali za glavu i noge, ne dopuštajući mu da se pomakne. Sve je snimala jedna slučajna prolaznica koja je u više navrata, baš kao i Jeffrey, preklinjala policiju da mu dopuste da se uspravi, s obzirom da je počeo krvariti i gušiti se u vlastitoj krvi. No, uhićenje je na kraju potrajalo dugih deset minuta.

'Valjda su zbog načina hoda pomislili da je nadrogiran pa su ga bez ikakvog razloga oborili i počeli ga udarati u glavu, a onda su ga dvojica policajaca, obojica duplo veća od njega, svom silom držala na tlu, dok mu je treći pritisnuo torzo', rekao je Jeffreyjev nećak Josh Bane.

U policiji tvrde da je Jeffrey, čim mu je prišla ophodnja, naglo i nasilno odgurnuo kolica u kojima je bilo jedno njegovo dijete te da je pokušao udariti jednog policajca i pljunuti na njega. Zbog toga su ga prijavili za neprimjereno ponašanje, ometanje policije u radu i udaranje policajca.

No, njegova obitelj tvrdi da su kolica bila zapela za rubnik pločnika, nakon što su prešli cestu hodajući prema trgovini, prije nastavka šetnje parkom. Josh Bane dodaje da su djeca ostavljena potpuno sama, bez ikakvog nadzora, dok su se policajci bavili hapšenjem njihova oca, koji je pritisnut uz tlo vrištao i plakao, tražeći da mu daju da dođe do daha.

'Ležao je i micao se izvan kontrole zbog bolesti koju ima, a oni su ga silom uhitili i natjerali ga da vrišteći traži pomoć. Pljuvao je krv i gušio se u njoj, a policajac mu je samo držao glavu, pritisnuo je još jače i naredio mu da prekine pljuvati', priča Josh, koji je pokrenuo Facebook stranicu kojom traži podršku u zahtjevu da se kaznena prijava protiv teško bolesnog Jeffreyja odbaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:03