ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

VIDEO Divovski kipovi na Uskršnjem Otoku su hodali! 'Animirala ih je spiritualna snaga koju su im prenijeli naši moćni preci'

'Jedino oruđe Rapanuija bili su ljudstvo, strpljenje i užad - dvije skupine muškaraca vukle bi statue prema naprijed, dok bi ih treća odozada održavala u uspravnom položaju pomoću užadi.
 Wikimedia Commons

Teorija o tome kako su Rapanui, stanovnici Uskršnjeg otoka , uspjeli razmjestiti divovske kamene kipove po čitavom otoku bez poznavanja kotača ili pomoći teglećih životinja ima napretek, no dvojica arheologa proslavila su se svojom teorijom da su moaiji , kako ih nazivaju otočani, doslovno – hodali.

Kipova ima više stotina, a neki teže više od 80 tona i viši su od 10 metara. Prema dosadašnjim teorijama, otočani su ih vezivali za debla stabala i tako ih vukli, ili bi ih kotrljali na svojevrsnim sanjkama preko više srušenih debala.

No Terry Hunt sa Sveučilišta Hawaii i Carl Lipo sa sveučilišta California State University Long Beach tvrde da su jedino oruđe Rapanuija bili ljudstvo, strpljenje i užad. Oni smatraju da su dvije skupine muškaraca vukle statue prema naprijed, dok bi ih treća odozada održavala u uspravnom položaju pomoću užadi.

Njihovu teoriju podržava i otočki folklor, koji kazuje da su moaiji hodali.

- Moiaije je animirala mana, spiritualna snaga koju su im prenijeli naši moćni preci, ispričao je za National Geographic jedan 25-godišnji Rapanui.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:17