PRVI INTERVJU

VIDEO: DJEVOJKA BORISA NEMCOVA POBJEGLA U KIJEV 'Ne želim pričati o tome... Osjećam se loše'

Iako su brojne nadzorne kamere postavljene u području ubojstva samo je jedna neuvjerljiva snimka objavljena. Federativna služba zaštite, koja je zadužena za čuvanje Kremlja, u ponedjeljak je objavila kako kamere nisu uhvatile trenutak Nemcovljeva smaknuća. Međutim, bloger Mitja Aleškovski tvrdi kako su kamere bile usmjerene točno prema mjestu ubojstva.

Ana Durickaja, djevojka ubijenog ruskog vođe oporbe Borisa Nemcova te jedini svjedok njegova ubojstva u petak navečer, zrakoplovom je prebačena iz Moskve u Kijev.

Ukrajinski je ministar vanjskih poslova Jevgenij Perebijnis izjavio kako je 23-godišnja manekenka prebačena u Kijev nakon što je ukrajinsko veleposlanstvo u Rusiji 'pružilo svu potrebnu pomoć u njezinom povratku kući', javlja novinska agencija Interfax.

Durickaja, koja je s Nemcovim bila oko tri godine, za nezavisnu je televiziju TV Rain u ponedjeljak izjavila kako je policija drži pod stražom u stanu prijatelja u Moskvi te da se ne smije slobodno kretati. Navodi i kako je ispitivana puna tri dana pred istražnim vijećem iako joj nisu rekli zašto je uopće drže.

- Rekla sam im sve moguće, i još uvijek ne znam zašto sam na ruskom teritoriju, jer želim ići natrag mami koja je bolesna i u vrlo teškom psihičkom stanju - objašnjava Duritskaja.

Ona i Nemcov su u petak navečer šetali mostom kraj Kremlja kada je nepoznati ubojica ustrijelio bivšeg zamjenika premijera i glasnog kritičara Vladimira Putina. Nemcov je dobio četiri metka u leđa i podlegao je ozljedama na licu mjesta.

U intervjuu za TV Rain Duritskaja ističe kako je od tada u šoku i da se vrlo slabo sjeća cijelog događaja. Ubojica je ušao u automobil svijetle boje nakon ispaljivanja hitaca, no ona se ne sjeća ni njegova lica niti registracije automobila.

- Ne želim odgovarati na pitanja što se dogodilo na mostu. Ne želim razgovarati o tome. U vrlo sam teškom psihičkom stanju. Osjećam se loše. Nisam nikoga vidjela. Ne znam odakle je došao. Bio nam je iza leđa - govori Durickaja.

Iako su brojne nadzorne kamere postavljene u području ubojstva, samo je jedna neuvjerljiva snimka objavljena. Federativna služba zaštite, koja je zadužena za čuvanje Kremlja, u ponedjeljak je objavila kako kamere nisu uhvatile trenutak Nemcovljeva smaknuća. Međutim, bloger Mitja Aleškovski tvrdi kako su kamere usmjerene točno prema mjestu ubojstva.

Durickajin odvjetnik Vadim Prohorov istaknuo kako će njegova klijentica odbiti poligraf jer nema razloga sumnjati u njezino svjedočenje, a to bi joj stvorilo i dodatni pritisak. Ruske su vlasti navele kako je fokus istrage stavljen na "ukrajinsku vezu". Sumnjaju da je ubojstvo naručila ukrajinska obavještajna služba ili pro-kijevski borac Adam Osmajev, koji je 2012. osumnjičen za planiranje atentata na Putina.

Putinov je glasnogovornik rekao kako je ubojstvo Nemcova "100 posto provokacija" izazivajući nezadovoljstvo javnosti zbog vjerovanja da Kremlj istražiteljima šalje signale u kojem bi se smjeru istraga trebala provoditi.

Barack Obama: Rusija je u mnogo gorem stanju nego prije 10 godina

Američki je predsjednik Barack Obama u ponedjeljak izjavio kako je ubojstvo Nemcova znak dodatnog pogoršanja situacije u Rusiji gdje su ljudska prava i sloboda medija na udaru već nekoliko zadnjih godina.

- Ovo je indikacija klime u Rusiji u kojoj su civilno društvo, nezavisni novinari i ljudi koji pokušavaju komunicirati putem interneta u neprestanom i pojačanom strahu. I sve su više jedine informacije koje ruska javnost dobiva one koje prolaze kroz medije kontrolirane od strane države - objasnio je Obama.

Dodaje kako ne zna što se događa, no da su prava medija, okupljanja, informiranja, osnovna ljudska prava i slobode u Rusiji u mnogo gorem stanju nego što su bili prije deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:59