NE BIRA SREDSTVA

VIDEO: DONALD TRUMP PRIZNAO 'Da, prihvatio bih kompromitirajuću informaciju o svojem protivniku, pa čak i od inozemnih službi'

 
Donald Trump
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump priznao je u razgovoru za ABC News da bi prihvatio kompromitirajuće informacije o svojim protukandidatima na predsjedničkim izborima 2020. godine, pa čak i da dolaze iz vlada stranih država.

Međutim, Trump takvu intervenciju neke inozemne službe ne bi vidio kao miješanje u američke izbore.

"Oni imaju informaciju i mislim da bih je primio", priznao je Trump.

Upitan misli li da je njegov sin trebao kontaktirati FBI kad je 2016. godine primio takav jedan e-mail, Trump je uzvratio: "Poštedite me, život ne funkcionira na taj način".

Ipak, Trump je kasnije malo popustio pa rekao da bi možda kontaktirao FBI kada bi mu bila ponuđena takva informacija, a da on pomisli da s tim nešto nije u redu.

"Nema ništa loše u slušaju. Da netko iz strane zemlje zove i kaže: 'Imam informaciju o Vašem protivniku', mislim da bih ga poslušao. Ali to ne bi bilo miješanje stranih službi u američke izbore. A kada bih pomislio da u tom procesu postoji nešto loše, možda bi otišao FBI-ju", rekao je Trump.

Optužbe o dosluhu sa stranim službama, posebno ruskim, obilježile su dosadašnju Trumpovu vladavinu u SAD-u, zbog čega je i pokrenuta opsežna istraga koju je vodio Robert Mueller.

Redigirana verzija Muellerovog izvješća objavljena je u travnju, u kojoj se zaključilo da se Rusija više puta miješala u izbore 2016. te da je Trumpova izborna kampanja imala višestruke kontakte s ruskim dužnosnicima, ali se nije upustila u kriminalnu zavjeru s Moskvom kako bi osvojila Bijelu kuću.

Mueller je također odbio prosuditi je li Trump opstruirao pravosuđe, iako je u izvješću navedeno 10 slučajeva u kojima je Trump pokušao spriječiti istragu.

"Kad bismo bili uvjereni da predsjednik nije počinio zločin, to bismo i rekli. Međutim, nismo utvrdili je li predsjednik počinio zločin ”, kazao je Mueller.

Dodao je da izvještaj na 448 stranica govori sam za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:13