ZAROBLJENI NA BRODU

VIDEO: DRAMATIČAN APEL POSADE KRUZERA NA KOJEM JE ŠESTERO HRVATA 'Evakuirajte naše ljude prije nego što bude prekasno'

 
 AFP, Facebook

Na japanskom kruzeru Diamond Princess, na kojem je i šestero Hrvata, još 39 putnika i članova posade zaraženo je koronavirusom, potvrdio je to japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato.

"Od 53 osobe koje smo testirali, za njih 39 je utvrđeno da su zaražene koronavirusom", kazao je Kato te dodao da se četvero ljudi nalazi u teškom stanju.

Među zaraženima je i jedan zdravstveni djelatnik koji se zarazio dok je pregledavao pacijente i posadu. On je, kako je navelo ministarstvo zdravstva, slijedio pravila koja su zahtijevala nošenje maske i rukavica, ali ne i cijelo zaštitno odijelo.

Na kruzeru je do sada na koronavirus testirano gotovo 300 putnika od njih 3.700, a u prethodnim danima testirani su i putnici koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

Kruzer Diamond Princess u karanteni je od prošlog tjedna od pristanka u luku Yokohama nakon što je koronavirus otkriven muškarcu koji se u siječnju u Hong Kongu iskrcao s tog broda.

Dramatičan apel članova posade

Članovi posade broda iz Indije na Facebook profilu Binaya Kumara Sarkara objavili su video s kruzera u kojem s maskama na licu mole vladu da evakuira 160 članova posade i osam putnika iz Indije prije nego što bude prekasno, piše Daily mail.

"Iz dana u dan broj zaraženih se povećava. Ako evakuiramo naše ljude s kruzera oni bi mogli preživjeti", ističu.

"Pomozite nama koji još nismo zaraženi. Oko 90 posto nas je za sada zdravo. Apelirajte na premijera Indije da nas vrati kući žive i zdrave. Ako se Japan ne može nositi s ovom situacijom, molim vas potražite pomoć. Indijska vlada trebala bi se umiješati i što prije nas skloniti s kruzera", govori Sarkar u videu.

Njihov dramatičan apel indijskoj vladi upućen je nakon što se broj zaraženih na kruzeru popeo na 175 osoba. Četiri osobe su kritično.

Kruzer bi u karanteni u luci Yokohama trebao ostati do 19. veljače kada prođe inkubacijski period od 14 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:08