NEPOZNATI DETALJI

VIDEO: Džohar Carnaev skrivao se u brodu parkiranom iza kuće

Šest mjeseci nakon što je Ameriku i svijet potresao bombaški napad na bostonskom maratonu, koji je završio uhićenjem Džohara Carnaeva, svoju je priču o uhićenju osumnjičenog bombaša ispričao David Henneberry koji je Carnaeva pronašao u svom brodu parkiranom u dvorištu iza kuće.

Henneberry je demantirao izvješća kako je kod svog broda primjetio trag krvi te zatim krenuo istražiti o čemu se radi. "Nisam lud, da sam vidio krv ne bih išao istraživati", rekao je u razgovoru za Boston Globe.

Dok su policija i FBI grozničavo pretraživali područje Bostona u potrazi za bombašem, Henneberry je jedne noći primjetio da je na zemlju pao dio navlake koja je prekrivala čamac. Kada je okončana zabrana kretanja, Henneberry je izašao iz kuće, popeo se na pomoćne ljestve i zavirio u svoj brod 'Slip Away II'. Tamo je opazio tijelo čovjeka s kapuljačom sklupčanog u fetalni položaj.

Odmah je pomislio da se radi upravo o sumnjivcu za kojim su tragale sve policijske snage Bostona. Spustio je ceradu i otrčao u kuću, gdje je rekao supruzi da je bombaš u njihovom brodu. Henneberry je odmah pozvao policiju. Pojavile su se brojne policijske snage, koje su uhvatile Carnajev, ali je prije toga u snažnoj pucnjavi uništen Henneberryjev brod.

Boston Globeu je priznao da je pomislio kako će ostati bez broda čim je čuo pucnjavu, ali se nadao da ne ostanu bez kuće, ili cijelog susjedstva. Ostatak plovila mu je konfiscirao FBI, a od osiguranja je dobio samo tisuću dolara.

No, kako je zahvaljujući njegovoj reakciji uhićen čovjek osumnjičen za monstruozan čin postavljanja eksploziva na cilj bostonskog maratona, Henneberry je postao heroj. Kuća im je postala turistička destinacija, a pisma zahvalnosti su dolazila u stotinama.

Na koncu su dobili i novi brod, zahvaljujući dobrotvornoj akciji koju je organizirao jedan Teksašanin, a u kojoj je prikupljeno 50 tisuća dolara u nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:19