STRADAO U AFGANISTANU

VIDEO Eksplozija autobombe raznijela mu je lice. Nakon čak 43 operacije lica sretan je jer je - živ!

Todd M. Nelson prije pet godina jedva je preživio eksploziju autobombe koja je detonirala odmah pored njegovog terenskog vozila
 Screenshot

Američki vojnik Todd M. Nelson zahvalan je na životu nakon što je u svega četiri godine prošao kroz čak 43 estetske operacije lica. Naime, Nelson je prije pet godina jedva preživio eksploziju autobombe koja je detonirala odmah pored njegovog terenskog vozila , piše Daily Mail .

Dogodilo se to svega 45 dana prije završetka njegove druge jednogodišnje službe u Afganistanu . Eksplozija ga je teško ranila. Samo udarni val je bio dovoljan da mu smrska lice i to prije nego što je dodatno rasječeno naletom uništenog stakla i metala. Vatra koja je uslijedila potom potpuno mu je spalila desnu ruku, nos, uši, kapke i kosu.

Kada je dovezen u klinički centar Brooke Army u San Antoniju, kucanje srca bio je jedini znak liječnicima da je i dalje živ.

- Sjećam se buđenja i kada sam se prvi put vidio u ogledalu. desno oko nisam imao, a nos mi je bio toliko opečen da sam izgledao kao Skeletor iz popularnog crtića - priča Nelson.

Unatoč tome, smatra se vrlo sretnim jer je - živ. Nakon četiri godine i 43 operacije, priznaje kako je tek ispunio dio svojih želja.

- Želim moći zatvoriti kapke, disati kroz noz i pojesti relativno velik hamburger - ističe.

Dobio je prostetičko oko te uho kao i umjetni desni kapak. No, dok su sintetička, svinjska i ljudska koža dobro prihvatile te pokrile nedostatke na njegovu licu, Nelson još uvijek s iščekivanjem čeka novi nos. Svakodnevno mora piti lijekove kako mu tijelo ne bi odbacilo kožu. Uz napredak moderne medicine liječnici vjeruju kako će kroz 20-ak godina moći regenerirati cijelo lice pomoću 'kože u spreju'. Sprej će u sebi sadržavati pacijentove matične stanice te će pri padu na oštećeno tkivo same stvarati odgovarajući sloj.

Nelson je sretan što je živ i smatra kako je život 'prekratak da ga se živi samo vikendom'. Umjesto toga krenuo je na fakultet, kupio svoj prvi Harley Davidson i posvetio se vjeri.

- Tijekom rada shvatiš kako zapravo nemaš kontrolu. Da ovaj život nije u tvojoj kontroli. Okreneš se prema vjeri i upravo me ona pripremila za ovo kroz što prolazim - zaključio je Nelson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:21