ANTISEMITSKI NAPAD

VIDEO: EUROPA U ŠOKU Rumunji božićnom pjesmom na TV-u pozivali na spaljivanje Židova

 Youtube

Grupe za zaštitu ljudskih prava žestoko su osudile antisemitski ispad u Rumunjskoj kad je jedna državna televizija u toj zemlji emitirala božićnu pjesmu u kojoj se poziva na spaljivanje Židova. Spiegel Online prenosi da je pjesmu emitirala TVR3 u četvrtak 5. prosinca.

Na TV kanalu namijenjenom seoskoj populaciji prikazana je snimka zbora koji pjeva pjesmu u kojoj se indirektno slavi holokaust i koristi riječ "židovi" koja se tamo smatra pogrdnom. U pjesmi je neimenovani zbor pjevao "jedino kao dim u dimnjaku, samo za to je Židov dobar".

Ovog tjedna je rumunjski ministar vanjskih poslova Titus Corlatean oštro osudio antisemitski ispad i pozvao državnog tužitelja i parlament da odgovorne privedu pravdi. Vodstvo televizijske kuće jučer je objavilo priopćenje u kojem tvrde da nisu odgovorni za izbor božićnih pjesama, jer je pjesme birao centar za zaštitu tradicionalne kulture u pokrajini Cluj.

Voditeljica emisije zahvalila se i izvođačima i direktoru kulturnog centra, s kojim je razgovarala o lokalnom folkloru. Nevladina udruga MCA Romania, koja se bori protiv antisemitizma, osudila je istup šefova TVR3, poručujući da je nedopustivo da TV kuća odgovornost svaljuje na lokalne organizacije.

MCA je poslala pismo rumunjskom predsjedniku i premijeru poručujući da je nevjerojatno da javni djelatnici nisu skandalizirani antisemitskom pjesmom u kojoj se poziva ljude na spaljivanje Židova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:47