MV ALTA

VIDEO, FOTO: 'BROD DUHOVA' NASUKAO SE NA OBALI IRSKE Završila njegova nevjerojatna odiseja tijekom koje je usred Atlantika šokirao britanske mornare

 
MV Alta
 HMS Protector / Irish Coast Guard

Napušteni teretni brod MV Alta u nedjelju se nasukao na stijene uz obalu Irske, pokraj seoceta Ballycotton u okrugu Corku, piše Guardian.

Time je završila uglavnom nepoznata odiseja 77-metarskog broda koji je u proteklih godinu i pol dana plutao Atlantikom između obje Amerike, Europe i Afrike.

Iako ga je posada napustila, a hrđa nagrizla, čvrsti brod cijelo je vrijeme ostao iznad vode, sve dok njegovo usamljeno putovanje nije kraju privela oluja Dennis koja je ovih dana udarila na obale Irske i Velike Britanije.

Čim je završio na obali, brod je privukao mnoštvo znatiželjnika zbog čega su lokalne vlasti izdale snažno upozorenje javnosti u kojem stoji da se "brodu ne približavaju s obzirom na to da se nalazi na opasnom i teško dostupnom dijelu obale".

Brod su iz helikoptera već pregledali (i snimili) pripadnici Irske obalne straže, a prema prvim slikama smatra se da nema opasnosti od izlijevanja goriva u more.

MV Alta izgrađen je 1976. godine, a dugo je plovio pod zastavom Tanzanije. Brod je 2017. promijenio vlasnika, a u probleme je zapao u rujnu 2018. godine na putu iz Grčke prema Haitiju kada su mu otkazali motori na 2200 kilometara od Bermude.

HMS Protector / Twitter
MV Alta pluta oceanom (2019.)

Kako ga peteročlana posada nije uspjela popraviti, MV Altu su naposljetku napustili kada je po njih stigao brod Obalne straže SAD-a Confidence i odvezao ih na Portoriko. Obalna je straža odmah kontaktirala vlasnika broda kako bi organizirali tegljača koja će brod dovesti do obale. Nakon toga brod je navodno otegljen prema Gvajani gdje je, opet navodno, otet.

HMS Protector / Twitter
MV Alta pluta oceanom (2019.)

Poslije toga se MV Alti gubi svaki trag sve dok ga u kolovozu prošle godine usred Atlantika nije snimila posada britanskog patrolnog broda HMS Protector. Tada je bilo jasno da brod pluta oceanom bez posade. Smatra se da je poslije tog susreta MV Alta doplutala do obala Afrike pa potom prošla pokraj obale Španjolske sve do kraja putovanja u Irskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:36