DAN GNJEVA

VIDEO, FOTO Burno u Europi: Građani na ulicama, u Madridu ozlijeđeno 34 ljudi, u Rimu sukobi s policijom!

 AP

NOVO 13:00 Deseci tisuća prosvjednika okupili su se u povorkama u Rimu, Milanu, Torinu, Bolonji, Firenzi i Palermu. U Rimu su krenuli prema zgradi Porezne uprave gdje su se sukobili s policijom. Još se ne zna ima li ozlijeđenih.

NOVO 11:30 Prema posljednjim informacijama, u prosvjedima u Madridu uhićeno je 62 ljudi, a 34 ih je ozlijeđeno.

NOVO 11:00 U Italiji su se također počeli okupljati prosvjednici, najviše ih je u Rimu i Firenzi. Iz Velike Britanije, pak, stižu vijesti o zastoju u zračnom prometu, budući da su otkazani gotovo svi letovi između Londona i Madrida te Barcelone.

NOVO 10:00 Sindikati u Španjolskoj i Portugalu krenuli su u prosvjede protiv mjera štednje. Prema posljednjim informacijama, u Madridu su uhićene 32 osobe, a najmanje 15 ih je ozlijeđeno.

Na području Španjolske i Portugala otkazano je oko 600 letova, a funkcionirat će samo 20 posto željezničkog prijevoza. U Portugalu je u dijelu gradova promet u potpunosti blokiran, škole i javne ustavnove su zatvorene.

Uskoro će se prosvjedima u Španjolskoj i Portugalu pridružiti i sindikati u ostalim europskim zemljama.

Španjolska - Generalni štrajk trajat će čitav dan. Veliki prosvjed održat će se večeras u središtu Madrida.

Italija - Štrajk će trajati četiri sata.

Francuska - Neće biti službenog štrajka, ali se očekuje da će diljem zemlje biti održano 130 prosvjeda.

Belgija - U štrajku djelatnici željeznice.

Velika Britanija - Prosvjedi se organiziraju večeras u Westminsteru, no manji prosvjedi diljem Londona održavaju se od jutra.

Portugal - Generalni štrajk trajat će čitav dan. Prosvjedi se organiziraju u 40 gradova i mjesta.

Grčka - Na poziv sindikata GSEE (privatni sektor) i Adedy (javni sektor), u Grčkoj bi trebale prestati raditi i privatne tvrtke te javna uprava, a planiran je i skup u središtu Atene. Štrajk će trajati tri sata.

------------------------------------------------------------------------------

U nekoliko eurospkih država i u čak 120 gradova danas će se održati masovni prosvjedi protiv mjera štednje. U Španjolskoj i Portugalu najavljen je opći štrajk, a prosvjedovat će se i u Italiji, Grčkoj, Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Poljskoj I Velikoj Britaniji. Ovaj je dan nazvan Danom akcije i solidarnosti.

Ipak, najveći prosvjedi očekuju se u Španjolskoj, gdje je najavljen opći štrajk, drugi u posljednjih godinu dana. Slično će biti i u Portugalu i u Grčkoj. Tamo neće raditi javne i privatne tvrtke kao ni javna uprava.

Situacija u Europskoj uniji se očito ne kreće na bolje. Već danima traju mukotrpni pregovori oko proračuna za 2013. godinu, a proračunska rupa za 2012. godinu iznosi čak devet milijardi eura i mora se nekako popuniti.

Sada se traži dodatnih devet milijardi eura koji su poput hitnih sredstava za 2012. godinu. Za 2013. traži se povećanje proračuna od 6,8 posto, no većina zemalja članica želi ostvariti rast od oko 2,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 15:53