TRN U OKU SAD-A

VIDEO FOTO Castro dočekao Ahmadinedžada u trenirci i papučama: Mi smo dobri prijatelji i bit ćemo zajedno zauvijek

Umirovljeni vođa Fidel Castro iranskog je predsjednika dočekao u trenirci i papučama
 AP Photo/Cubadebate, Cuba Presidency

HAVANA - Jedan je trn u oku Washingtona više od 50 godina, drugi je tek počeo stvarati probleme Sjedinjenim Američkim Državama. No dvojica najvećih američkih neprijatelja zanemarila su upozorenja svjetske političke scene kako bi se po prvi puta susreli i proglasili se saveznicima u 'borbi na istom frontu'.

Iranski se predsjednik Mahmud Ahmadinedžad , odjeven u jednostavno crno odijelo, u srijedu susreo s umirovljenim kubanskim revolucionarnim vođom Fidelom Castrom , odjevenim u plavu trenirku i papuče, kako bi puna dva sata razgovarali o budućoj suradnji dviju zemalja.

- Odnosi Irana i Kube imaju povijest dobrih i prijateljskih odnosa. Stvarno, zajedno se borimo na istom frontu. Pokušali smo razgovarati o brojnim pitanjima. Vrlo sam sretan što je zapovjednik zdrav i u dobrom stanu. Mi smo dobri prijatelji i bit ćemo dobri prijatelji, zajedno, zauvijek - rekao je Ahmadinedžad čija se zemlja našla pod snažnim pritiskom međunarodne javnosti zbog svojeg nuklearnog programa.

Ahmadinedžad je izjavu dao prilikom odlaska iz Kube dok je Fidelov brat, kubanski predsjednik Raul Castro, stajao pored njega. Nakon dvodnevnog službenog posjeta Kubi Ahmadinedžad se uputio u Ekvador koji je posljednja postaja njegove turneje po Latinskoj Americi. Prije toga je bio u Nikaragvi, Venezueli te Kubi.

Iranski su dužnosnici još prošle godine objeručke prihvatili Castrovu podršku, no s njime ne dijele njegove apokaliptične vizije budućnosti zbog mogućeg rata Irana i SAD-a te Izraela jer vjeruju kako se Zapad neće usuditi napasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:48