POBUNA U KIJEVU

VIDEO, FOTO: DRAMA U UKRAJINI Janukovič poslao specijalce na ulice, uklonili su sve barikade

U Kijevu traju demonstracije već tri tjedna zbog Janukovičevog odustajanja od sporazuma s EU i okretanja zemlje Rusiji
 AFP

NOVO 10:46 - Oko 2.000 prosvjednika bilo je u utorak ujutro u šatorskom gradu podignutom na Trgu neovisnosti u snijegom prekrivenom Kijevu nakon što su policijske snage tijekom noći uklonile sve barikade na ulicama u središtu grada koje vode do ureda predsjednika, vladinih ureda i parlamenta, javljaju ukrajinski mediji.

Prosvjednici, kojih je bilo nekoliko puta manje nego pripadnika snaga sigurnosti, potisnuti su u noći na utorak prema Trgu neovisnosti, a putem su im se pridružili "provokatori" koji su bacili suzavac na policiju. Pritom je, prema različitim podacima, ozlijeđeno od četiri do deset prosvjednika i dva pripadnika snaga sigurnosti.

Na Trgu neovisnosti noć je prošla mirno.

Policija je zatvorila tri središnje postaje metroa nedaleko od trga u ponedjeljak zbog, kako je priopćila, anonimne prijetnje bombom. Postaje metroa otvorene su u utorak ujutro.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič danas bi se u Kijevu trebao sastati s trojicom bivših ukrajinskih predsjednika - Leonidom Kravčukom, Leonidom Kučmom i Viktorom Juščenkom nakon inicijative Kravčuka, prvog postsovjetskog predsjednika Ukrajine, o održavanju "svenacionalnog okruglog stola" na kojemu bi sudjelovali predstavnici vlasti i oporbe kako bi se pronašlo kompromisno rješenje.

--------------------------------------------------

8:25 - Američki potpredsjednik Joe Biden i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvali su sinoć ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da ne razbija silom demonstracije nego da krene u pregovore s opozicijom. U dvodnevnu diplomatsku mirovnu misiju u Kijev dolazi povjerenica za vanjske poslove Catherine Ashton te pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland, prenosi New York Times.

U Kijevu traju demonstracije već tri tjedna zbog Janukovičevog odustajanja od sporazuma s EU i okretanja zemlje Rusiji. Predsjednik Janukovič je jučer poslao na ulice jake specijalne snage koje su okružile prosvjednike, što je izazvalo strah da bi prosvjedi mogli biti ugušeni u krvi. Vlasti su prosvjednicima dali rok do danas da se maknu.

Victoria Nuland je u ponedjeljak na sastanku u Kremlju u Moskvi pozvala Rusiju da iskoristi svoj utjecaj kako bi se u Ukrajini pronašlo mirno, političko rješenje. Američka diplomatkinja istaknula je kako Ukrajina treba ekonomsku pomoć i podršku Međunarodnog monetarnog fonda.

Janukovič je u ponedjeljak rasporedio jake snage policije i specijalaca po ulicama, nakon što je dan ranije izgledalo da su tisuće prosvjednika preuzele kontrolu nad glavnim gradom. Prosvjedi u nedjelju bili su najveći do sada, s više od 150.000 ljudi na ulicama, koji su inzistirali na Janukovičevoj smjeni.

Specijalci su počeli s operacijama rastjerivanja prosvjednika s ulica blizu najvažnijih državnih zgrada i raščišćavanja ulica od barikada. Noćas su nakon ponoći počeli micati šatore preko puta predsjedničke palače, u kojima su prosvjednici danima noćili. Isključili su struju Gradskoj vijećnici koju prosvjednici drže pod svojom kontrolom i napravili raciju u sjedištu oporbene stranke Domovina. Iz sjedišta stranke zaplijenili su kompjutorske servere.

Nema vijesti o sukobima prosvjednika i policije. Jedan od oporbenih vođa Vitalij Kličko rekao je da su pozvali narod da mirno, bez korištenja nasilja, obrani svoje pravo da živi u slobodnoj zemlji. "Mi očekujemo da policija razbije mirne demontracije. Ako se prolije krv, ostat će na rukama onoga tko je to naredio", zlokobno je poručio Kličko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:59