PROSVJEDI PROTIV DIKTATURE

VIDEO, FOTO: MASOVNI PROSVJEDI PROTIV VUČIĆA U SRBIJI Sedmog dana prosvjeda gomila građana prošla ulicama Beograda, tisuće izašle i u Novom Sadu!

 Ivana Jeremić / Luka Ličina / Anđela Milivojević

Iako je na predsjedničkim izborima pobijedio uvjerljivom većinom u prvom krugu, Aleksandar Vučić nije imao puno vremena za slavlje. Već dan nakon izbora preko društvenih mreža organiziran je "Protest protiv diktature" koji se iz Beograda uskoro proširio po drugim srpskim gradovima, a čiji sudionici prosvjeduju protiv zbog teškog ekonomskog stanja u Srbiji i autoritarne Vučićeve vlasti koji će nakon premijerske titule sada preuzeti i predsjedničku.

S početkom u 18 sati, prosvjedi u Beogradu su se večeras protegli na sedmi dan u nizu, a na njima je opet bilo tisuće mladih, studenata i drugih građana. Oni su se okupili ispred Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, odakle su krenuli u protestnu šetnju središnjim gradskim ulicama, piše N1.

Prosvjednici u svojoj šetnji došli i do zgrade RTS-a u Takovskoj ulici ispred koje su skandirali "Hoćemo uživo!", aludirajući na pristrano pokrivanje prosvjeda od strane države TV kuće koja je čvrsto u rukama vlasti. Okupljeni su ispred RTS-a odglumili padanje u nesvijest, da bi potom održali minutu šutnje.

(Video snimila Ivana Jeremić)

Ispred Vlade Srbije sudionici su zapalili vatru i posjedali na kolovoz uzvikujući: "Ua", "Ostavke" i "Av, Av". Pritom se kolona od početka šetnje uvećala za značajan broj novih građana koji su se pridružili prosvjednicima, ispred kojih se i zatvarao promet.

Među mnogim transparentima izdvajali su se natpisi poput "Narod gladuje, a elita se raduje", "Vučiću Šrederu", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga" i "I vazduh ste privatizovali", "Nije bot nego skot", "Puko si" "Dalje nećeš moći, zvaću decu" i "Protiv terora vlasti", piše N1. Osim toga, sudionici prosvjeda pište u zviždaljke i skandiraju "Vučiću, lopove".

Prema fotografijama i video snimkama na prosvjedu sudjeluju tisuće ljudi, ali policija odbija dati službene ili makar neslužbene procjene o broju sudionika. Podsjećamo, za jučerašnji prosvjed, na kojem su se građanima pridružili i vojni i policijski sindikati, policija je "prebrojala" oko 10.000 ljudi, dok sindikati tvrde da ih je bilo čak osam puta više.

Prosvjednici, koje i dalje nemaju službene ili neformalne vođe, zahtijevaju smjenjivanje članova Republičkog izbornog povjerenstva, Regulatornog tijela za elektronske medije, uredništva RTS-a, sređivanje biračkog popisa i smjenu predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

(Video snimila Ivana Jeremić)

Osim velikog prosvjeda u Beogradu, mnogo ljudi bilo je i na prosvjedu u Novom Sadu. Prema procjenama organizatora, okupilo se negdje oko 7.000 građana koji su prošetali centralnim gradskim ulicama, što je najviše od početka prosvjeda koji će sutra vrlo izgledno ući u svoj drugi tjedan.

Za ponedjeljak je najavljen prosvjed ispred Predsjedništva Srbije. Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je tijekom prosvjeda "minimalan broj policije na ulicama jer se očekuje da prosvjedi budu mirni i nenasilni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:02