Çanakkale 1915

VIDEO, FOTO: NA MJESTU KOJE DIJELI EUROPU I AZIJU NIČE MEGAPROJEKT OD TRI MILIJARDE DOLARA! Turska gradi viseći most s najvećim rasponom na svijetu

 
Gradnja 1915 Çanakkale mosta
 Anadolu Agency / AFP

Radovi na mostu 1915 Çanakkale koji Turska gradi preko tjesnaca Dardaneli napreduje punom parom sudeći prema fotografijama koje je objavila agencija Anadolu ovog tjedna.

Riječ je visećem mostu koji će biti dug 3563 metra (s prilaznim vijaduktima 4608 metara), ali ono što ga će ga izdvajati je glavni raspon dužine 2023 metra čime će prestići japanski Akashi Kaikyō kao most s najvećim rasponom na svijetu. Dakle, neće biti najduži most na svijetu, nego most s najvećom dužinom ceste/željeznice između dva pilona mosta koji će na ovom mostu biti visoki 318 metara.

1915 Çanakkale nazvan je prema bitci za Galipolje iz Prvog svjetskog rata (koju Turci zovu Çanakkale Savaşları prema mjestu gdje se bitka odvijala) i povezivat će Aziju i Europu na mjestu koje se nalazi oko 200 kilometara južno od Istanbula, kao dio autoceste Kinali-Tekirdag-Canakkale-Savastepe.

Fotogalerija: Gradnja 1915 Çanakkale mosta preko Dardanela (na kraju galerije su renderi dovršenog mosta)

Izgradnja ovog velikog mosta koštat će oko 3 milijarde američkih dolara (oko 10 puta više od Pelješkog mosta), a mostarina bi trebala iznositi oko 15 eura plus PDV, pisao je prije tri godine portal InfraPPP. Očekuje se da će biti dovršen krajem 2022. godine.

I na kraju, da ne bilo zabune, najduži most na svijetu i dalje ostaje kineski Danyang-Kunshan veliki most za brze vlakove, zapravo vijadukt dug nevjerojatnih 164.800 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:52