VRTOGLAVI POGLED

VIDEO FOTO Najviši toranj na svijetu i najveći novi orijentir u Japanu: Tokyo Skytree visok 634 metra otvoren za posjetitelje!

 AP Photo/Itsuo Inouye

Tokyo Skytree, toranj visok 634 metra, najviši je toranj otvoren posjetiteljima i najveći novi orijentir u Japanu, piše The Huffington Post.

Unatoč lošem vremenu, 8 tisuća posjetitelja došlo je vidjeti glavni grad Japana sa prostranih vidikovaca, a do njih su se popeli pomoću brzih liftova.

Neki od njih čekali su i po tjedan dana u redu kako bi dobili karte za taj panoramski pogled, unatoč tome što je vrijeme bilo poprilično oblačno.

Organizatori su izabrali najbolje moguće vrijeme za svečano otvorenje. Naime, potpuna pomrčina Sunca 22. svibnja u jutarnjim satima bila je izvanredna prilika za simboličan prikaz pobjede tehnologije nad prirodnim nepogodama.

Guinnessova knjiga rekorda prepoznala je ´Nebesko stablo´ kao najveći toranj, porazivši time kineski Canton Tower visok 600 metara.

Najviša sagrađena građevina na svijetu je pak Burj Khalifa u Dubaiju, visoka 828 metara, no ona je u drugoj kategoriji, pošto se vodi kao neboder, a ne toranj.

Skytree će služiti kao toranj za emitiranje televizijskih i radijskih signala, no bit će i turistička tradicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:53