LETJELO KAMENJE I BOCE

VIDEO, FOTO: NASILJE U SKOPLJU Policija suzavcem i šok granatama rastjerala prosvjednike protiv novog imena Makedonije

 
 Maja Zlatevska / CROPIX

Makedonska interventna policija upotrijebila je šok granate i suzavac u Skoplju kako bi rastjerala prosvjed protiv dogovora s Grčkom o novom imenu zemlje koji se prometnuo u nasilje.

Neki prosvjednici su bacali kamenje i boce na policiju koja je osiguravala zgradu parlamenta, na što je policija uzvratila, objavila je televizija A1.

Kako prenosi Blic, sedam je policajaca ozlijeđeno, dok je privedeno 25 prosvjednika.

Mnoštvo je izvikivalo "Makedonijo, nećemo odustati od tvog imena". Izvikivali su i ime konzervativnog predsjednika Đorgea Ivanova koji je najavio veto na dogovor s Grčkom po kojemu će se zemlja zvati Republika Sjeverna Makedonija. Usto su pjevali domoljubne pjesme.

Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije potpisali su u nedjelju sporazum o promjeni imena ove bivše jugoslavenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

 

Povijesni sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja i dugotrajnih i teških pregovora koji su opterećivali odnose dviju zemalja i kočili pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u.

Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji.

Grčka javnost se jako protivi sporazumu s gotovo 70 posto Grka koje je protiv ovoga  kompromisa, prema istraživanju lista Proto Thema objavljenog u subotu, a i mnogi Makedonci su protiv promjene imena svoje države koja je stekla neovisnost prije 27 godina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2021 09:03