NAJBRUTALNIJI ZLOČIN

VIDEO, FOTO Nervnim plinom u Siriji pobili 1000 ljudi: Objavljene snimke mrtve djece

Dan nakon napada kemijskim oružjem u Siriji u javnost su dospjele zastrašujuće slike i video materijali o najbrutalnijem zločinu dosad u toj zemlji. Na njima su prikazana mrtva djeca prekrivena i poredana u redovima.

- Tijela su prekrivena blokovima leda, blijedih i bezizražajnih lica - piše CNN.

Drugdje, deseci bijelih plahti čini se prekrivaju leševe odraslih, a na njima su u brzini napisana imena mrtvih.

- Očekujemo da će broj žrtava rasti jer smo u četvrti Zamalka upravo otkrili još kuća punih mrtvih ljudi, rekao je glasnogovornik Sirijske nacionalne koalicije Khaled Saleh u Istanbulu, gdje se redovito sastaje sirijska oporba.

Procjene broja stradalih kreću se od 500 do više od 1700, što znači da bi taj napad mogao biti najsmrtonosniji napad kemijskim oružjem od osamdesetih godina prošloga stoljeća. Također se navodi da 6000 ljudi pati od problema s disanjem.

Sirijski oporbeni aktivisti optužili su snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada da su u napadu u srijedu ubile nervnim plinom više od tisuću ljudi, među kojima žene i djecu.

Tvrde da je korišten otrov "Agent 15", poznatiji kao BZ. On napada periferni i središnji živčani sustav. Također navode da je vlada isti otrov ispaljivala iz tenkova na grad Homs prošlog prosinca.

Sirijska vlada odbacuje tvrdnje o napadu kemijskim oružjem, te takve optužbe naziva "nelogičnima i izmišljenima".

Vijeće sigurnosti UN-a izvijestilo je nakon izvanrednog sastanka iza zatvorenih vrata kako je potrebno pojasniti izvještaje o navodnom kemijskom napadu koji je izvela sirijska vojska na predgrađe Damaska, ali nije zatražilo provođenje istrage u kojoj bi sudjelovali istražitelji UN-a koji se trenutno nalaze u Siriji.

HRW i Amnesty traže pristup UN-a Siriji

Dvije organizacije za zaštitu ljudskih prava zatražile su da stručnjaci UN-a, koji se nalaze u Siriji, obiđu predgrađe Damaska kako bi istražili optužbe oporbe o korištenju kemijskog oružja.

"Bilo kemijsko oružje korišteno ili ne, napad je uzrokovao smrt velikog broja civila a oni koji su to učinili morati snositi posljedice", piše u priopćenju te Human Right Watcha (HRW) sa sjedištem u New Yorku.

"Sirijska vlada mora inspektorima UN-a koji su nedavno došli u Damask dopustiti hitan pristup", dodaje ona. HRW kaže da sirijska vlada "mora omogućiti pristup i u potpunosti surađivati s istražnim povjerenstvom UN-a o Siriji pod vodstvom Paola Pinheira kako bi se odredili počinitelji tog napada".

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE!

UN je u srijedu najavio da je šef njegove ekipe stručnjaka trenutno u misiji u Siriji, Ake Sellstrom, počeo pregovore sa sirijskom vladom kako bi se mogao raspitivati o incidentu od srijede. Mandat tih stručnjaka ograničava se trenutno na određivanje je li kemijsko oružje korišteno u Kan al-Asalu (blizu Alepa), Atajbeu (blizu Damaska) i Homsu, ne navodeći odgovorne osobe.

Amnesty International također traži provjeru navoda o napadu kemijskim oružjem. "Optužbe o korištenju kemijskog oružja protiv civila koje Amnesty ne može provjeriti na nezavisan način ističu hitnu potrebu da se ekipi UN-a koja se nalazi u Siriji da mandat i potpuni pristup svim mjestima kako bi istražili incidente u kojima je kemijsko naoružanje navodno korišteno".

Sirijska oporba ustvrdila je u srijedu da je režim usmrtio 1300 osoba u napadu kemijskim oružjem blizu Damaska.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO!

Francuska: Treba primijeniti silu ako se dogodio kemijski napad

Francuska je priopćila u četvrtak da bi međunarodna zajednica trebala odgovoriti silom ako se pokaže da su istiniti navodi da je sirijska vlada odgovorna za kemijski napad na civile.

"Međunarodna zajednica bi (u tom slučaju) morala odgovoriti silom u Siriji, ali nema govora o slanju vojnika na teren", izjavio je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius za francusku televizijsku mrežu BFM.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:18