RATNI HEROJ

VIDEO, FOTO: ODLAZAK HEROJA IZ ZDRUŽENE BRAĆE William Guarnere preminuo u 90. godini

William Guarnere and Frank John Hughes at the premiere of HBO's "Band of Brothers" at the Hollywood Bowl, Los Angeles, Ca. 8/28/01. Photo by Kevin Winter/Getty Images.
 Getty Images

William "Divlji Bill" Guarnere, jedan od američkih veterana Drugog svjetskog rata čiji su herojski uspjesi na bojnom polju ekranizirani u TV seriji "Združena braća", preminuo je u subotu navečer u 90. godini života.

Njegov sin, William Guarnere Jr., potvrdio je u nedjelju smrt svog oca koji je preminuo u bolnici u Philadelphiji nakon puknuća aneurizme.

- Imao je dug i dobar život - kazao je njegov sin.

Miniserija u produkciji HBO-a zasnivala se na knjizi Stephena Ambrosea, a prati ratni put kompanije Easy, iz 506. pukovnije, 101. divizije padobranaca, od njihove obuke u Georgiji 1942., kroz najžešće europske bitke Drugog svjetskog rata, uključujući spuštanje u Normandiju na Dan D, pa neuspješne operacije "Market Garden" i zloglasne bitke u Ardenima kod Bastogne, pa sve do kraja rata 1945. godine.

Na seriji su kao producenti radili slavni glumac Tom Hanks i redatelj Steven Spielberg, dok je Guarnerea utjelovio glumac Frank John Hughes.

Guarnere, koji je nadimak zaslužio herojskim činovima u bitkama, izgubio je nogu kad je pomagao ranjenom vojniku u bitci kod Bastogne. Guarnere je odlikovan Srebrenom zvijezdom, dvije Brončane zvijezde i dva Grimizna srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:08