StoryEditor
OBILJEŽEN DAN POBJEDE

VIDEO, FOTO: PUTINOVA DEMONSTRACIJA VOJNE MOĆI Crvenim trgom prodefiliralo 13.000 vojnika, pokazan i raketni sustav S-400, balistički projektili...

 
Vladimir Putin i scene s vojne parade za Dan pobjede
 Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin/Maxim Shemetov/Shamil Zhumatov / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu na uspostavu učinkovitog sigurnosnog sustava u borbi protiv terorizma, neonacizma i ekstremizma dok Rusija slavi 74. godišnjicu okončanja Drugog svjetskog rata u Europi, prenose ruski mediji.

U svom govoru na vojnoj paradi na Crvenom trgu u povodu povodom Dana pobjede 9. svibnja, Putin je rekao da je Rusija spremna surađivati sa svima koji se žele istinski boriti protiv tih ugroza.

"Rusija je otvorena za suradnju sa svima onima koji su spremni boriti se protiv terorizma, neonacizma i ekstremizma", istaknuo je. "Mi pozivamo sve zemlje da shvate našu zajedničku odgovornost za stvaranje učinkovitog sustava sigurnosti, jednakog za sve."

Putin je poručio je da Rusija radi i da će raditi sve što je potrebno kako bi "osigurala visoku borbenu spremnost svojih oružanih snaga i obrambeni potencijal na najvišoj razini".

FOTOGALERIJA: Vojna parada u Moskvi za Dan pobjede

 

Na početku tradicionalne vojne parade na Crvenom trgu u Moskvi 9. svibnja, Putin je čestitao Dan pobjede, nazvavši ga danom ponosa, tuge i beskrajne zahvalnosti zaštitnicima domovine koji su pobijedili nacizam.

Na ovogodišnjoj paradi sudjelovalo je 13.000 vojnika i pokazao je više od 130 komada oružja, uključujući napredni raketni sustav S-400 koji je izazvao ozbiljni diplomatski okršaj između Turske i SAD-a. Naime, Ankara je naručila pet komada ovog sustava zajedno sa pratećim projektilima i opremom, zbog čega su američki zakonodavci iznijeli prijedlog prema kojem se Turskoj zabranjuje prodaja američkog borbenog aviona pete generacije F-35A, u čijem su razvoju sudjelovale i turske kompanije.

Osim S-400, Crvenim trgom prodefilirali su i najmoderniji ruski tenkovi T-14 Armata (za koje vojni analitičari tvrde da su među najboljima na svijetu, ali za koje Moskva nema dovoljno novaca da bi ih proizvodila u većoj količini), tenkovi T-72B3, samohodne haubice MSTA-S, ali i moćni interkontinentalni balistički projektili Yars RS-24. Ti projektili mogu nositi do 6 nuklearnih bojnih glava, a domet im je između 11.000 i 12.000 kilometara.

Predstavljen je bio i  novi “državnički” automobil Aurus iz serije Kortež, ovog puta kabriolet, u kojem se vozi Vladimir Putin. Taj tip automobila otporan je i na manje nuklearne napade, a Crvenim trgom u njemu se danas vozio ministar obrane Sergej Šojgu.

Parade pobjede u Moskvi održavaju se po istom modelu kao prva parada koja je održana 1945. nešto više od mjesec dana nakon kapitulacije Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2020 14:06