VELIKI EKSPERIMENT

VIDEO, FOTO, SPAS ZA GRAND CANYON Spektakularne fotografije: Otvorili ispuste na brani kako bi očistili dno rijeke Colorado!

In this photo provided by the Bureau of Reclamation, water rushes from the Glen Canyon Dam as part of an experiment aimed at building beaches and sandbars on the Colorado River through the Grand Canyon, from the dam near Page, Ariz. The experiment is part of a government program to restore the Grand Canyon's ecosystem. (AP Photo/Bureau of Reclamation)
 AP

Rijeka Colorado u ponedjeljak je poplavila Grand Canyon, a sve kao dio ekperimenta kojim se žele obnoviti plaže i riblja populacija u veličanstvenoj ikoni Arizone.

Ministar unutarnjih poslova SAD-a Ken Salazar osobno je u pogon pustio cijeli sustav ispusta na brani Glen Canyon iz kojeg su izletjeli milijuni kubika vode koja bi trebali raščistiti stotine milijuna tona sedimenta nataloženog na dnu rijeke uslijed izgradnje spomenute brane.

S ekperimentom se započelo u ponedjeljak u 21 sat, a sve do 22 sata idućeg dana ispustima je teklo 1200 m3/s, nakon čega je protok rijeke smanjen. Ekperiment će ukupno trajati 5 dana, a to je četvrta umjetna poplava u zadnjih 16 godina, piše Discovery News.

Snažna vodena bujica dio je vladinog programa kako bi se obnovio ekosustav Grand Canyona.

Cilj je "isprati" milijune tona sedimenta nizvodno kako bi se stvorile plaže i poboljšalo stanište biljakama i životinjama, i zaštitilo arheološke lokalitete.

Prije nego li je brana Glen Canyon izgrađena 1966. godine, rijeka Colorado donosila je više od 90 posto sedimenta koji je u kanjonu formirao plaže, vrlo popularne među turistima.

Cilj ove snažne poplave je "odblokirati" otprilike 500 milijuna tona mulja i pijeska nataloženih na dnu rijeke nizvodno od brane, što je dovoljna količina da se ispuni nogometni teren dubok 80 metara.

Iako će projekt ugroziti iduću ribolovnu sezonu, kao i zakomplicirati proizvodnju električne energije i skladištenje vode, vlasti i vodstvo nacionalnog parka Grand Canyon gleda na duge staze, a sve s ciljem zaštite okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:49