DAN NAKON APOKALIPSE

VIDEO, FOTO: ŠTO JE NAPRAVILO RUPU NA JEZERU CHEBARKUL? Ronioci nisu našli dijelove meteora!

A handout photo taken on February 15, 2013, and provided by Chelyabinsk region police department shows a police officer standing near a six-metre (20-foot) hole in the ice of a frozen lake, reportedly the site of a meteor fall, outside the town of Chebakul in the Chelyabinsk region. Divers scoured today the bottom of a Russian lake for fragments of a meteorite that plunged to Earth in a blinding fireball whose shockwave injured 1,200 people and damaged thousands of homes. AFP PHOTO / CHELYABINSK REGION POLICE DEPARTMENT-- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / CHELYABINSK REGION POLICE DEPARTMENT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS --
 AFP

Ronioci su obavili pregled jezera Chebarkul u regiji Čeljabinsk, u koje je prema izvješćima pao meteor, ali nisu uspjeli pronaći dijelove nebeskog tijela, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva za izvanredne situacije Irina Rossius.

- Ronioci su obavili pregled jezera, ali nisu otkrili tragove meteorita - kazala je.

Podsjećamo, nakon kiše meteora koja je jučer zadesila rusku pokrajinu Ćeljabinsk, objavljene su fotografije kratera na zaleđenom jezeru gdje pao dio meteora.

NASA: 'Eksplozija je imala snagu 30 bombi bačenih na Hirošimu! To se dogodi jednom u 100 godina'

Guverner regije Čeljabinsk ranije je kazao da je dio meteora pao u jezero Cherbakul, a regionalna policija informaciju pripisuje lokalnim ribarima.

Pozadinska radijacija i dalje ostaje nepromijenjana i u granicama normale. Također, obavljena je analiza jezerske vode, ali također nisu zabilježene vrijednosti iznad dozvoljenih.

Podsjetimo, nebesko tijelo raspalo se na visini od oko 20 kilometara u 9 sati i 20 minuta po lokalnom vremenu kada je većina djece bila u školi. Zbog udarnog vala oštećene su mnoge loše građene novogradnje i porazbijali se prozori, a najveći dio ozljeda nastao je zbog komadića stakla. Prema prvim procjenama u regiji Čeljabinsk oštećeno je više od 4000 zgrada, a materijalna šteta procjenjuje se na oko 33 milijuna dolara.

U regiji Čeljabinsk počela je velika akcija čišćenja terena na tom području u koju je uključeno 9000 ljudi. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je tu operaciju kako bi se zbrinulo oko 1200 ozlijeđenih ljudi, od čega je 200 djece.

'VIDJELI SMO VATRENU KUGLU VEĆU OD SUNCA' Rusija nije jedina: Iznad Kube eksplodirao meteor!

Znanstvenici polako slažu cjelovitiju sliku o meteoru čija nas je eksplozija upozorila kako je čovječanstvo ranjivo na udare iz svemira. Prema NASA-inim podacima svemirski objekt bio je promjera 15 do 17 metara i težak između 7 i 10 tona, a u atmosferu je ušao brzinom od oko 18 kilometara u sekundi. NASA spekulira da je riječ o “malom asteroidu” koji je prvi put eksplodirao na visini od oko 55 kilometara. Eksplodirao je čak devet puta, a potpuno se raspao na visini od dvadesetak kilometara.

Cijeli događaj, od ulaska meteora, koji je vjerojatno bio načinjen od željeza, u atmosferu do njegova potpunog raspada trajao je samo 32,5 sekundi. NASA procjenjuje kako je energija oslobođena u eksploziji meteora bila 20 do 30 puta veća nego kada je 6. kolovoza 1945. godine prva atomska bomba bačena na Hirošimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:13