SRETNU NOVU GODINU ŽELI VAM JUTARNJI!

VIDEO, FOTO Svijet slavi ulazak u 2012.: Pogledajte kako je bilo u Sydneyju, Kuala Lumpuru...

 AP

Dok većina Europljana odbrojava još nekoliko sati do početka 2012., stanovnici južnopacifičkih otočja Samoe , Tokelaua i dijela Kiribatija prvi su ušli u novu godinu, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu. Zadnje sate 2011. odbrojali su i Novozelanđani, a slijede i Australci. U 14 sati po srednjoeuropskom vremenu stigla je nova godina na istočnu obalu Australije. Veličanstven doček priređen je u Sydneyju.

U 16 sati po srednjoeuropskom vremenu u 2012. zakoračila je japanska prijestolnica Tokyo.

U 17 sati po našem vremenu Kuala Lumpur, glavni grad Malezije, proslavio je ulazak u 2012. Istodobno su u Novu godinu ušli stanovnici Hong Konga. U Bangkoku se slavilo sat vremena ranije.

Velike europske proslave tradicionalno se očekuju u Londonu, Parizu i Berlinu, kao i u New Yorku gdje će tradicionalno u ponoć biti spuštena kristalna kugla na Times Squareu. Na dočeku 2012. u New Yorku očekuje se više od milijun ljudi.

Pogledajte veličanstveni vatromet u Sydneyu

Slavlje sa vatrometom počelo je još u četvrtak navečer, a tulumi se organiziraju na brojnim plažama i bazenima ovog živopisnog ostrva.

Zanimljivo je da je Samoa tek od ove godine prva zemlja koja je proslavila dolazak Nove godine, a do prošle godine bili su posljednji.

Samoa i Tokelau ove su godine preskočili jedan dan, 30. prosinca, i iz ekonomskih razloga uskladili vremenske zone s nedalekim Novim Zelandom i Australijom, svojim glavnim trgovinskim partnerima, od kojih ih je prije razdvajao čitav dan.

Zanimljivo je da 767 od 190.000 stanovnika Samoe slavi rođendan 30. prosinca, pa ih je Vlada savjetovala da ga proslave ili u četvrtak ili u subotu, obzirom da je petak ukinut.

Za razliku od njih, stanovnici otoka Kiribati navikli su da u nove godine ulaze prvi. Riječ je o najistočnijem dijelu Republike Kiribati, skupine egzotičnih koraljnih otoka koje je u 18. stoljeću otkrio kapetan James Cook na sam Badnjak. Kiribati je poznat i pod nazivom Božićni otok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:43