ŽIVOT IZGUBILI REPREZENTATIVCI 8 ZEMALJA

VIDEO, FOTO Tragedija u Rusiji: Srušio se avion s hokejašima, poginule 43 osobe!

Među poginulima su reprezentativci osam zemalja. Poginuo je i Pavol Demitra, jedan od najvećih slovačkih hokejaša u povijesti
 Life.ru

ZAGREB - Sedmi rujna 2011., crnim će slovima biti upisan u knjige ruskog, ali i slovačkog, njemačkog, švedskog, bjeloruskog, češkog, latvijskog i ukrajinskog sporta.

Zapravo, cijeli sportski svijet danas plače za hokejašima Lokomotiva iz Jaroslavlja, koji su poginuli prilikom polijetanja za Minsk, gdje su s domaćim Dinamom danas trebali odigrati utakmicu prvog kola nove sezone Kontinentalne hokejske lige. U nesreći je nestala cijela seniorska momčad trećeg kluba ruske lige u hokeju na ledu. Putnički zrakoplov Jak-42 srušio se nedugo nakon polijetanja u Jaroslavlju, a ostaci su pronađeni u rijeci Volgi. Život je izgubilo 43 ljudi, a preživjela su dvojica.

Za život se bore jedan član posade i jedini preživjeli hokejaš, napadač Aleksander Galimov, kojem je opečeno 80 posto tijela. Iako su neki ruski mediji objavili da je i Galimov podlegao ozljedama, za sada je došao samo neslužbeni demanti te vijesti.

- Ovo je nepopravljivi gubitak za svjetski hokej - izjavio je predsjednik KHL-a Aleksander Medvedev, koji se nalazio na prvoj utakmici sezone. Meč branitelja naslova Ufe i Alanta, prekinut je kada je objavljena vijest o tragediji. Deset tisuća navijača u Ufi plakalo je zbog nesreće u Jaroslavlju.

- U takvoj situaciji, u kojoj su saznali za smrt svojih prijatelja, igrači i vodstvo obiju momčadi odlučili se da nema smisla igrati - dodao je Medvedev.

Njegov poznatiji prezimenjak, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, trebao je kasnije ovoga tjedna stići u Jaroslavlj zbog sudjelovanja na gospodarskom forumu. Zbog tragedije je promijenio planove pa bi grad 250 kilometara sjeveroistočno od Moskve mogao posjetiti već sutra. Do tada će mediji ponovno pokrenuti raspravu o zastarjeloj ruskoj floti kao vjerojatnom krivcu za veliku tragediju. Spornom zrakoplovu za tri je tjedna isticala dozvola za letenje.

AVIONSKE NESREĆE VELIKIH MOMČADI

Talijani plakali za Velikim Torinom, Manchester za Busbyjevim bebama

Samo se dvije velike nesreće, u kojima su poginule cijele momčadi, mogu usporediti s tragedijom koja se dogodila hokejašima Lokomotiva:

1. Torino 1949.

Nogometaši Torina, taman nakon što su osigurali peti uzastopni naslov prvaka Italije, poginuli su vraćajući se iz Lisabona s prijateljske utakmice protiv Benfice 4. svibnja 1949. Njihov se avion zabio u planinu Superga pokraj Torina , prema kojoj je i cijela nesreća postala prepoznatljiva („Tragedija Superga“). U zrakoplovu je bila 31 osoba, od čega 18 nogometaša, i nitko nije preživio. Time je tragično okončana era „Il Grande Torina“, najveće generacije u povijesti kluba, koji kasnije nikada nije imao ni približno moćnu momčad. Zanimljivo, u tom je avionu trebao biti i veliki Mađar Laszlo Kubala, koji je putovanje propustio zbog bolesti sina.

2. Manchester United

Vjerojatno najpoznatija tragedija u povijesti sporta dogodila se 6. veljače 1958. u Münchenu . Velika generacija predvođena legendarnim trenerom, sir Mattom Busbyjem, doživjela je nesreću po povratku s utakmice Kupa prvaka iz Beograda. Zrakoplov je stao u bavarskoj prijestolnici zbog dotankavanja kerozina. Nakon dva neuspješna pokušaja polijetanja, treće je bio koban. Poginula su 23 od 44 putnika, među kojima osam igrača (jako talentirani Duncan Edwards (22) preminuo je 15 dana kasnije), tri člana stručnom stožera, i osam novinara. Među preživjelima bilo je nekoliko legendi otočkog nogometa, kao što je sir Bobby Charlton.

Od ostalih avionskih nesreća u kojima su sudjelovali sportski timovi, ističe se smrt 18 američkih klizača na putu za Svjetsko prvenstvo 1961. u Bruxellesu. (T. Poljak).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:57